Covid: O Germanie fără strategie, amenințată de o nouă izolare

Ministrul-președinte al Saxoniei, Michael Kretschmer, a fost foarte clar, vineri: „Dacă nu reacționăm rapid, ne vom trezi închiși ca anul trecut”, în timp ce Germania stabilește un nou record de infecții. În Saxonia, o regiune învecinată cu Republica Cehă, ratele de incidență depășesc 600 în unele districte, conform liberation.fr

Niciodată de la începutul pandemiei această rată nu a fost atât de mare în Germania (170). Cu peste 37.000 de cazuri noi declarate vineri, vârful l-a depășit pe cel din decembrie 2020. „Situația este foarte îngrijorătoare”, s-a alarmat Lothar Wieler, șeful Institutului de supraveghere a sănătății Robert-Koch. Populația pare complet lipsită de griji în fața pericolului. În ciuda regulilor precise, germanii dau dovadă de indisciplină. În Berlin, aproape niciun restaurant nu controlează clienții. „Multe unități nu respectă regulile. Este absolut inacceptabil. Nu există alte cuvinte pentru a o spune„, s-a plâns Thomas Lengfelder, directorul Federației Hotelierilor și Restaurantelor din Berlin.

Trei regiuni deosebit de afectate sunt în pragul asfixiei

Trei regiuni deosebit de afectate (Bavaria, Turingia și Saxonia) sunt în pragul asfixiei. În Turingia, spitalele și-au atins practic capacitatea. „În câteva zile, nu vom mai avea locuri la terapie intensivă”, a avertizat ministrul-președinte Bodo Ramelow. Ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinați. […] În curând nu le vom mai putea garanta un loc înre-un spital din Turingia”. În ciuda alarmelor virusologilor și experților, care cer măsuri de câteva săptămâni, politicienii încă nu au reușit să găsească o strategie comună pe măsură ce iarna se apropie. În timp ce liderii landurilor (regiunilor), care își păstrează prerogativele privind politica de sănătate, se întâlnesc vineri pentru a încerca să ia măsuri comune, Germania dă impresia că nu este deloc pregătită pentru al patrulea val, anunțat de multă vreme.

Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a reușit să impună, vineri, un rapel generalizat (rezervat până atunci celor peste 70 de ani)… în timp ce centrele de vaccinare tocmai și-au închis porțile. „Discutăm despre o măsură când este deja prea târziu pentru a o implementa. Majoritatea centrelor sunt dezafectate și nu se vor mai putea redeschide. Politicienii s-ar fi putut gândi la asta înainte”, a criticat Albrecht Broemme, fostul director al Securității Civile Germane (THW), într-un interviu acordat revistei „Der Spiegel”.

În timp ce în Franța sau Italia vaccinarea este obligatorie în casele de bătrâni și spitale, Germania nici măcar nu reușise, până vineri, să impună teste obligatorii pentru personalul din aceste unități, unde câteva zeci de victime au fost deplânse în ultimele zile. „Trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili oameni”, s-a ofuscat Malu Dreyer, ministrul-președinte al Renaniei-Palatinat. Vaccinarea obligatorie rămâne un tabu. O mare majoritate a liderilor politici încă se opun, chiar și pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Reluarea epidemiei în Germania este cu atât mai complicată cu cât vine într-o perioadă de tranziție politică. Noul guvern nu este de așteptat să preia mandatul până la începutul lunii decembrie. Până atunci, nu va exista o strategie bine definită.