Toată Germania este în stare de șoc! Cutremur financiar în cea mai mare economie din Europa

Sursă: Unsplash

Germania trece prin momente extrem de dificile în ultima perioadă. Cea mai mare economie a Uniunii Europene este din ce în ce mai aproape de intrarea într-o recesiune. Ce spun economiștii?

Întreaga Germanie este în stare de șoc! Cutremur financiar în cea mai mare economie din UE. Este fără precedent

Din ce în ce mai multe date arată faptul că Germania va intra într-o perioadă de declin economic, asta după ce industria a primit mai puține comenzi față de luna precedentă pentru a cincea oară consecutiv.

Specialiștii spun că fenomenul s-ar agrava, având în vedere că în luna iunie, comenzile au scăzut cu 0,4 procente față de luna mai. în timp ce a fost înregistrată și o scădere de 5,6% în trimestrul doi din acest an.

Numărul comenzilor este în continuare destul de ridicat, însă economistul-șef de la Commerzbank, Jörg Krämer, este de părere că primejdia unei recesiuni este în creștere, luând în considerare problemele din lanțul de aprovizionare.

Acesta nu este singurul economist cu o astfel de perspectivă. Dekabank se așteaptă ca Germania să treacă printr-o recesiune tehnică – scăderea economiei timp de două trimestre consecutiv,

„Dar este posibil ca recesiunea din trimestrul patru al acestui an să se prelungească până în al doilea trimestru al anului viitor„, spune Andreas Scheuerle, expert în materie de conjunctură economică.

Puterea de cumpărare are de suferit din cauza inflației

Expertul Andreas Scheuerle spune că inflația face ca puterea de cumpărare a oamenilor să nu mai fie la fel de influentă, precizând că „cetățenii nu îşi mai pot permite atât de multe, şi poate că nici nu mai vor”.

În același timp, economistul aduce în discuție și economia mondială, care în prezent este slăbită, subliniind că economia din SUA, una dintre cele mai importante piețe de desfacere pentru industria germană, a avut cel mai mult de suferit.

Nu trebuie uitată nici problemele legate de aprovizionarea cu gaze care pune presiune pe firmele din Germania.

„O raţionalizare puternică nu va exista probabil la iarnă”, este de părere economistul, care adaugă că firmele vor face, cel mai probabil, economie de gaze, producând mai puțin decât în mod obișnuit.

Deși nu mai este în prim-plan, coronavirusul este luat și el în considerare, economistul precizând că un alt val va afecta foarte mult economia, cu toate că este puțin probabil ca țara să mai intre într-un lockdown.

Totuși, economistul spune că trebuie luată în considerare situația din China, acolo unde se mai închide temporar câte un oraș sau port.

Firmele se tem de o criză a gazelor

Indicele IFO face ca firmele din Germania să-și piardă din ce în ce mai mult optimismul, asta după ce, în luna iulie, s-a înregistrat o cerere mai mică decât în luna iunie. În acest timp, așteptările de afaceri au scăzut foarte mult în ultima jumătate de an, ajungând la un nivel specific recesiunii, spune Jörg Krämer, expertul Commerzbank.

„În cele din urmă, Putin se joacă cu robinetul de gaze, amplificând teama de o criză a gazelor. Acest război al nervilor legat de gaze produce nesiguranţă şi în întreprinderi, care devin mai prudente în privinţa comenzilor pe care le contractează”, spune acesta.

Există informații care spun că o parte din clienți ar putea rezilia sau amâna comenzi, iar acest lucru ar duce la o epuizare a volumului mare de comenzi.

Datele experților arată că intrarea în recesiune pare inevitabilă, dar țin să menționeze că această nu va fi la fel de gravă ca cea de acum 14 ani, provocată de falimentul băncii Lehman Brothers.

„În perioada de vârf, economia germană s-ar putea diminua cu 0,4% mai spune economistul.

Penuria de gaze ar putea persista, motiv pentru care există posibilitatea ca Germania să întâmpine dificultăți și în iarna 2023-2024. Acest lucru poate face ca anumite sectoare ale economiei germane să își mute capacitățile de producție în afara țării, în locurile unde energia este mai ieftină, scrie Deutsche Welle.