Toată Germania este în stare de șoc! Cea mai puternică economie din Europa trece prin momente fără precedent, asta din cauza războiului dintre Federația Rusă și Ucraina. Conflictul armat a dus la o explozie a prețurilor.
Toată Germania este în stare de șoc! Situație critică în cea mai puternică economie din UE. Este fără precedent
Războiul din Ucraina îi afectează foarte mult pe nemți. Din cauza sancțiunilor impuse, prețul gazelor pentru consumatorii finali din această țară aproape s-au triplat într-un singur an, ajungând la record după record.
„Prețurile la gaze în Germania au stabilit un nou record. Creșterea costului mediu de utilizare a acestui tip de combustibil de către gospodării începând cu luna august a anului trecut a fost de 184%”, anunță ziarul german Bild.
Publicația mai arată că, în medie, o familie din Germania are un consum total de aproximativ 20.000 kWh, ajungând astfel la peste 3.500 de euro. Dacă ne raportăm la prețul gazelor din luna august a anului trecut, atunci am fi avut suma de 1.300 de euro pentru același consum.
Penuria de gaze din Germania riscă „consecințe imprevizibile
O penurie serioasă a aprovizionării cu gaze naturale ar putea declanșa „o reacție în lanț cu consecințe imprevizibile” pentru economia germană, a declarat Commerzbank, unul dintre cei mai mari creditori corporativi din țară.
Banca germană a avertizat miercuri în legătură cu o „recesiune severă” în țară dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze, afirmând că acest lucru ar putea declanșa o criză economică similară „cu cea care a avut loc după criza financiară din 2009”.
Băncile germane sunt deosebit de expuse la creșterea uriașă a prețului la gaze naturale, declanșată de decizia Rusiei de luna trecută de a reduce drastic livrările. Înainte de invazia Moscovei în Ucraina, Germania importa 55% din gazele sale naturale din Rusia, dar livrările prin conducta Nord Stream 1 au scăzut la o cincime din capacitatea sa, iar factorii de decizie se tem că acestea ar putea fi întrerupte complet.
Într-un astfel de scenariu, activitatea economică a Germaniei s-ar contracta cu 2,7% în acest an și cu 1,1% în 2023, estimează Commerzbank. FMI, care și-a redus luna trecută prognoza privind PIB-ul Germaniei, preconizează totuși o creștere de 1,2% a PIB-ului pentru 2022 și de 0,8% anul viitor. Directorul executiv al Commerzbank, Manfred Knof, a declarat că are în continuare „sentimente ambițioase” cu privire la perspectivele economice ale Germaniei.
Guvernul german se pregătește pentru raționalizarea gazului în această iarnă
Guvernul german se pregătește pentru raționalizarea gazului în această iarnă și încearcă în mod disperat să găsească alte surse, să încurajeze economiile de energie și să umple depozitele de gaz ale țării.
Commerzbank a declarat că impactul penuriei se va răspândi rapid în economia germană, deoarece gazul natural nu este doar o sursă crucială de energie, ci și o materie primă importantă folosită în alte industrii.
Banca a precizat că industria chimică și a materialelor plastice reprezintă 1,1% din expunerea sa la credite. Alte sectoare foarte expuse la potențialele deficiențe în aprovizionarea cu gaze și la creșterea costurilor energetice – utilități, construcții și industria hârtiei – contribuie cu încă 3,8% din portofoliul de credite al băncii, care se ridică la 384 miliarde de euro, scrie Financial Times.