Toată Germania este la pământ! Nimeni nu ar fi crezut că se va ajunge chiar aici

Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Riscul de recesiune se profilează pentru Germania și în acest an, după ce cea mai mare economie a Europei s-a contractat la sfârșitul anului 2021 din cauza pandemiei și pe măsură ce răspândirea rapidă a variantei Omicron a descurajat oamenii să mai facă cumpărături și să meargă în călătorii.

În plus, blocajele în lanțurile de aprovizionare au pus în dificultate producătorii, informează WRAL.

Producția din Germania a scăzut cu între 0,5% și 1% în trimestrul al patrulea, a anunțat agenția de statistică Destatis. Prognozele sunt instabile pentru primele trei luni ale anului 2022, iar două trimestre consecutive de scădere a producției ar arunca Germania în recesiune.

Germania contribuie la stabilirea ritmului pentru întreaga zonă euro, adică pentru cele 19 țări ale Uniunii Europene care folosesc moneda euro, fiind una dintre cele mai mari economii din lume. Multe companii germane au furnizori sau fabrici în alte țări europene, astfel încât activitatea economică a Germaniei poate stimula creșterea vecinilor săi.

Economia germană a crescut cu 2,7%

Pe tot parcursul anului trecut, economia germană a crescut cu 2,7%, revenind de la o scădere de 4,6% în 2020, când blocajele din cauza pandemiei au fost cele mai severe.

BioNTech a dat un impuls de până la 0,5 puncte procentuale economiei germane

O singură companie, start-up-ul BioNTech, cu sediul în Mainz, a dat un impuls de până la 0,5 puncte procentuale economiei Germaniei, anul trecut. Spre deosebire de marii constructori germani de automobile, care produc multe vehicule în afara ţării, BioNTech îşi produce vaccinurile la Marburg. În același timp, firma germană care a dat anul trecut marea lovitură, alături de Pfizer, primeşte şi redevenţe de la partenerul său american.

„Este ceva extrem de neobișnuit ca o companie să aibă o influență atât de mare asupra PIB-ul-ui țării”, susține economistul Nils Jannsen, de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

Creșterea Germaniei rămâne sub nivelul de dinainte de pandemie

Cu toate acestea, creșterea Germaniei rămâne sub nivelul de dinainte de pandemie și stagnează față de cifra estimată a zonei euro, de 5%, deoarece performanța sa a fost mai puțin puternică, spre deosebire de ale altor câteva economii majore, cum ar fi Franța, Spania și Italia.

Nici o altă țară din zona euro nu a suferit la fel de mult ca economia germană

„Economia Germaniei a fost puternic afectată de dificultățile globale în obținerea de piese și materii prime, lăsând companiile în imposibilitatea de a vinde mărfuri, în ciuda cererii puternice din partea clienților”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global de la banca ING. „Nici o altă țară din zona euro nu a suferit la fel de mult ca economia germană, pe fondul blocajelor din lanțul de aprovizionare”, a scris el.

Începând din martie 2020, guvernul Merkel a adoptat o serie de măsuri de salvare şi stimulare, fără precedent, pentru a ajuta companiile şi consumatorii germani să treacă prin pandemie. Cu toate acestea, consumul privat a scăzut cu 6% în ritm anual, iar investiţiile companiilor în noi echipamente au scăzut şi ele semnificativ.