Toată lumea a greșit până acum! Unde trebuie să puneți pâinea? Tu știai asta

paine

SURSA FOTO: Dreamstime

Alegerea unei pâini sănătoase este întotdeauna o idee bună: conține ingrediente care cresc aportul zilnic de proteine ​​și ne ajută să reducem zahărul. Dar există o problemă. Deoarece conține mai puțini conservanți, o astfel de pâine nu rezistă atât de mult.

Așa că, nu de puține ori, ne trezim că bucata din pâine din care am mușcat e mucegăită. Specialiștii în nutriție spun că nu trebuie să ne facem griji, potrivi site-ului Wellandgood.

Contrar credinței populare, consumarea unor produse mucegăite nu face rău organismului. Cel mai rău lucru e doar când conștientizăm că am înghițit ceva mucegăit.

„Pe baza tuturor probabilităților, nu se va întâmpla nimic rău dacă ai mâncat ceva mucegăit, mai ales dacă ai un sistem imunitar sănătos”, spune nutriționistul Michael Aranda într-un videoclip pe YouTube.

O problemă legată de consumul de mucegai sunt micotoxinele

Dar, având în vedere că mucegaiul este un tip de ciupercă, unii oameni pot fi alergici. Potrivit lui Aranda, astfel de alergii nu sunt grave, dar au existat și cazuri în care consumul de alimente mucegăite a fost mortal. Pe lângă problema alergiilor, o altă problemă legată de consumul de mucegai sunt micotoxinele pe care le conține.

„Acestea sunt substanțe chimice pe care mucegaiurile le fac în anumite condiții și care sunt toxice pentru oameni”, spune el.

„În general, dacă consumi puțin, adică o dată sau de două ori, probabil că nu vei păți nimic. Dar în doze mai mari sau pe perioade mai lungi de timp, pot deveni o problemă mare”, spune el.

Cum să procedăm cu produsele mucegăite

Deoarece mucegaiul se răspândește ușor în alimentele mai moi, din cauza modului în care înflorește, indiferent dacă e vorba de pâine, brânză, carne sau sosuri, aceste produse ar trebui aruncate la gunoi. În cazul unor alimente mai dure, cum ar fi morcovii, căpșunile sau brânzeturile tari, mucegaiul nu se răspândește la fel de ușor, așa că ar putea apărea doar în anumite părți de pe aceste produse. Dacă nu vă îndurați să le aruncați, eliminați părțile mucegăite din acel produs. Ar fi totuși de preferat să nu riscați, spune Michael Aranda.

Cum putem să facem pâinea să reziste mai mult

În primul rând, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să prevenim formarea mucegaiului pe pâine. „Cel mai bun loc pentru a păstra pâinea ar fi într-un loc răcoros și uscat din bucătărie”, spune dieteticianul Melissa Rifkin.

„Acesta este locul în care cutiile de pâine sunt la îndemână. Ele permit ca doar o cantitate mică de aer să circule, împiedicând pâinea să mucegăiască”.

Evitați sursele de căldură

Dacă spațiul din bucătărie este limitat, merge să ținem pâinea și într-un dulap.

„Când depozitați pâinea într-o cutie de pâine, dulap sau sertar, asigurați-vă doar că acesta nu este în apropierea unui aparat care produce căldură”, spune Rifkin.

„Dacă ținem pâinea deasupra unui frigider sau lângă aragaz, atunci să fim siguri că mucegaiul va înflori”, explică ea.

Trebuie să ținem cont și de aluat

Dacă vrem să avem o pâine care să dureze mai mult de câteva zile, ar trebui să ținem cont de aluat.

„Enzimele care apar în mod natural în aluat acționează ca un conservant natural, păstrând pâinea de casă mai proaspătă, pentru mai mult timp. Adăugarea de grăsime ajută și ea”, explică Rifkin.

O altă modalitate de a împiedica mucegaiul să înflorească pe pâine este să o păstrăm la congelator.