"Toată lumea este de acord că aparatul statului este umflat. Dacă este umflat, trebuie dezumflat şi asta face această ordonanţă de urgenţă", a arătat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Acesta a mai spus că prefecţii au la dispoziţie cinci zile pentru a prezenta fiecărui primar şi fiecărui consiliu local personalul maxim pe care îl poate avea, existând deja edili care au atras atenţia că numărul de angajaţi prevăzut de noul act normativ este mare faţ
„Toată lumea este de acord că aparatul statului este umflat. Dacă este umflat, trebuie dezumflat şi asta face această ordonanţă de urgenţă”, a arătat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Acesta a mai spus că prefecţii au la dispoziţie cinci zile pentru a prezenta fiecărui primar şi fiecărui consiliu local personalul maxim pe care îl poate avea, existând deja edili care au atras atenţia că numărul de angajaţi prevăzut de noul act normativ este mare faţă de necesar.
Autorităţile locale şi judeţene care nu vor prezenta noile organigrame în 40 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă privind disponibilizarea angajaţilor nu vor mai primi sume de la bugetul de stat.
„La 40 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, primăriile şi preşedinţii consiliilor judeţene trebuie să prezinte noua organigramă. Altfel, li se suspendă transferul de sume de la bugetul de stat”, a menţionat ministrul.
Blaga a mai spus că noul act normativ instituie o disciplină clară în ceea ce priveşte modul în care sunt executate bugetele locale, dar şi în ceea ce priveşte derularea investiţiilor locale.
„Dacă anul trecut veniturile au fost mai mari decât cheltuielile cu peste 1,5 miliarde de lei la cele 3.227 de bugete au rămas cu datorii de 1,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că banii nu au fost utilizaţi corect. Pe de altă parte, vor fi reguli clare privind derularea investiţiilor locale şi vom urma exact calea procedurilor pentru investiţiile europene. Pentru fiecare contract va exista un contract de finanţare semnat de autoritatea publică locală şi ministerul de resort, astfel încât şi autorităţile publice locale să ştie banii pe care îi vor da în următorii trei ani pentru finanţarea acestor lucrări. Normativul de personal este obligatoriu. Este vorba de un normativ de bază care ţine cont de oferirea serviciilor de bază către locuitori, care poate fi mărit în funcţie de existenţa sau lipsa poliţiei locale – un poliţist la 1.000 de locuitori sau la serviciile de evidenţă informatizată a persoanei, care înseamnă un lucrător la 6.500 de oameni, pe bază de normativ”, a precizat ministrul Vasile Blaga.
Potrivit acestuia, actul normativ privind reducerea numărului de angajaţi din administraţia publică este necesar în condiţiile în care oraşul Siret, cu o populaţie de 17.000 de locuitori, are o primărie cu 445 de angajaţi, iar Piatra Neamţ are peste 100.000 de locuitori şi 300 de angajaţi în primărie.
DETALII:
Citeşte şi Marea restructurare: statul face şi disponibilizări, şi angajări
Citeşte şi Reacţii ale instituţiilor publice la decizia guvernului: Nu dăm afară!
SURSA: Agerpres