Toată lumea va fi scanată. Decizia UE care schimbă Europa. România nu are dreptul să refuze

UE

SURSA FOTO: Pexels

UE ar putea rata din nou termenul limită pentru introducerea noului sistem de controale la frontieră. Comisia Europeană a admis că ar putea exista o nouă întârziere a introducerii noilor controale la frontieră. Germania, Franța și Olanda au avertizat Bruxelles-ul că noul sistem de control la frontieră denumit Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) nu este pregătit pentru a intra în funcțiune pe 10 noiembrie.

EES cere călătorilor care intră în UE, din Regatul Unit și din alte țări din afara Uniunii, să-și înregistreze detaliile la granița UE și să furnizeze date biometrice. Problemele vin de la Portul Dover din Kent, unul dintre cele mai aglomerate porturi de pasageri din Europa. Mulți anticipează că portul se va confrunta cu cele mai mari întârzieri în momentul lansării EES, scrie BBC News.

Oficialii din Kent și-au exprimat în mod repetat îngrijorările privire la cel mai pesimist scenariu, cu întârzieri de 14 ore și blocări ale traficului din cauza întârzierilor EES. 

Începând cu 10 noiembrie, cetățenilor din Marea Britanie trebuiau să li se scaneze fețele și să li se ia amprentele digitale, pentru a putea intra în UE, dar tehnologia nu este încă gata.

EES ar trebui să modernizeze gestionarea frontierelor externe ale UE

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că termenul limită actual rămâne: „Cu toate acestea, implementarea unui sistem precum EES este o operațiune complexă și întârzierile nu pot fi excluse complet”.

Noua tehnologie ar trebui să modernizeze gestionarea frontierelor externe ale UE.

Pasagerii vor primi dispozitive de mână, astfel încât să își poată înregistra datele în mașini.

Portul Dover nu a putut testa sistemul

Portul Dover nu a primit încă niciuna dintre aceste tablete și, prin urmare, nu a avut loc nicio testare adecvată a sistemului.

Portul efectuează modernizări majore la infrastructura sa, inclusiv construirea unor facilități personalizate pentru a efectua verificările. Acesta va avea 24 de chioșcuri, în care pasagerii autocarelor pot finaliza verificările și va înregistra pasagerii în mașini folosind agenți și tablete.

Guvernul Regatului Unit a transmis: „Colaborăm cu Comisia Europeană, Franța și autoritățile locale pentru a ne asigura că suntem pregătiți”.

Introducerea EES a fost deja amânată de două ori

„Deși controalele EES vor reprezenta o schimbare semnificativă la frontiera UE, lucrăm din greu cu Comisia Europeană, statele membre și porturile pentru a ne asigura că suntem bine pregătiți și pentru a reduce orice perturbări pentru britanicii care călătoresc în Europa,” a declarat Seema Malhotra, ministrul britanic pentru migrație și cetățenie. 

Portul Dover, Eurotunnel la Folkestone și Eurostar la stația St Pancras din Londra vor primi fiecare 3,5 milioane de lire sterline.

Introducerea EES a fost amânată deja de două ori. Inițial, sistemul urma să fie introdus vara trecută. Deoarece Franța era îngrijorată de impactul pe care sistemul l-ar avea asupra Cupei Mondiale de rugby și a Jocurilor Olimpice, lansarea sistemului a fost reprogramată pentru 6 octombrie 2024, notează BBC.