Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Decizia va fi implementată la nivelul UE

UE

SURSA FOTO: Dreamstime

Toată lumea va fi scanată. Decizia UE care schimbă Europa. La o reuniune a miniștrilor de Interne ai UE din 10 octombrie, comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a anunțat că data de lansare pentru sistemul de intrare/ieșire (EES), planificată pentru 10 noiembrie 2024, se amână.

Ea a menționat că Franța, Germania și Țările de Jos au declarat că nu sunt pregătite și că UE ar putea introduce noul sistem, treptat. Nu a fost anunțată nicio nouă cronologie până acum.

Consiliul a adoptat regulamentul pentru EES în noiembrie 2017. EES va înregistra electronic ora și locul de intrare și ieșire a resortisanților țărilor terțe (non-UE) și va calcula durata șederii lor. Acest sistem va înlocui obligația de ștampilare a pașapoartelor resortisanților țărilor terțe, care se aplică tuturor statelor membre.

Între timp, UE explorează noi modalități de digitalizare a călătoriilor în spațiul Schengen, inclusiv următoarele propuneri.

UE: Propunere pentru o nouă aplicație digitală de călătorie

La 8 octombrie 2024, Comisia Europeană a adoptat două propuneri de digitalizare a pașapoartelor și cărților de identitate, denumite și „aplicație de călătorie digitală în UE”, pentru persoanele care călătoresc către și dinspre spațiul Schengen.

Atât cetățenii UE, cât și cetățenii din afara UE sunt supuși unor controale sistematice când trec frontierele externe ale UE. În prezent, aceste verificări se fac fizic la punctul de trecere a frontierei, fiind înregistrate 600 de milioane de treceri doar în 2023.

Prin urmare, Comisia propune un cadru comun pentru utilizarea acreditărilor digitale de călătorie și o nouă „aplicație de călătorie digitală în UE”, pentru ca toți călătorii să-și creeze și să-și păstreze acreditările digitale de călătorie.

Noile reguli vor face călătoria către și în interiorul spațiului Schengen mai ușoară și mai sigură, susține executivul UE.

Pașapoarte digitale și cărți de identitate în UE

Documentele digitale de călătorie sunt o versiune digitală a datelor stocate pe pașapoarte și cărți de identitate. Datele includ informații conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv fața titularului, nu și amprenta digitală.

Un document de călătorie digital poate fi stocat pe un telefon mobil. Călătorii pot solicita sau folosi această versiune digitală a documentelor lor, în mod gratuit.

SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta va permite:

Treceri mai ușoare și mai rapide ale frontierei pentru călători: atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE vor putea să-și depună pașapoartele digitale sau cărțile de identitate înainte de călătorie, pentru o verificare anticipată la frontieră, atunci când călătoresc către sau dinspre UE.

Facilitarea libertății de circulație și reducerea sarcinilor administrative pentru cetățenii UE: statele membre pot permite cetățenilor UE să utilizeze cărți de identitate digitale pentru înregistrare și identificare. De exemplu, acestea ar putea fi utilizate pentru înregistrarea la autoritățile naționale atunci când își stabilesc reședința într-un alt stat membru sau pentru a facilita accesul la sistemele de identificare electronică.

Îmbunătățirea eficienței controalelor la frontieră: autoritățile de gestionare a frontierelor își vor putea concentra timpul și resursele pe detectarea infractorilor transfrontalieri și a traficului de migranți, datorită verificărilor anticipate posibile prin acreditările digitale de călătorie.

Îmbunătățirea securității spațiului Schengen: acreditările digitale de călătorie vor ajuta autoritățile să verifice mai ușor autenticitatea și integritatea documentelor de călătorie.

Aplicația EU Digital Travel

Aplicația EU Digital Travel va fi dezvoltată de Comisie, cu sprijinul eu-LISA, și implementată la nivelul UE. Aplicația va fi disponibilă pentru toți cetățenii UE și din afara UE, cu pașaport biometric sau carte de identitate UE, care călătoresc către sau dinspre Spațiul Schengen.

Datorită aplicației EU Digital Travel, călătorii vor putea:

Crea acreditări digitale de călătorie, folosind pașapoartele sau, în cazul cetățenilor UE, cărțile de identitate.

Trimite în avans planurile și documentele de călătorie autorităților de frontieră, reducând timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, deoarece majoritatea controalelor vor fi finalizate în prealabil.

Să se asigure că datele lor sunt protejate: aplicația necesită consimțământul utilizatorului înainte de a procesa datele personale.

În plus, statelor membre li se va cere să ofere autorităților de frontieră un sistem cuprinzător privind securitatea datelor și normele de protecție a datelor, înainte de a le autoriza să acceseze datele.

Aplicația de călătorie digitală a UE va deveni disponibilă începând cu 2030. Ea va oferi posibilitatea de a stoca acreditările digitale de călătorie în portofelul de identitate digitală europeană.