Adina Rău, directorul Institutului Seismologic din Timișoara, a afirmat că nu este exclus să apară un nou cutremur și în zona Banatului, informează Adevărul.

Puterea seismului este identică cu cel mai puternic seism din Banat

Cutremurul cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter care s-a produs, marţi, 14 februarie, în jurul orei 15, în judeţul Gorj, a fost resimțit bine și la Timișoara. Puterea seismului este identică cu cel mai puternic seism din Banat, care s-a produs pe 12 iulie 1991, cu epicentrul la Banloc (județul Timiș), la o distanţă de 54 de kilometri de Timişoara.

„Din informațiile pe care le avem acum, acest cutremur din Gorj e la fel de puternic ca cel care a avut loc 1991. EMSC dă 5,5 magnitudinea, încă mai vin date de la stații. a avut loc la o adâncime de 6,2 kilometri, mai mică cu zece kilometri față ce a fost ieri. Ne așteptam și noi la replici mai mici, azi au fost deja două, cu magnitudini de 3,5 și 3,4 grade, a fost o surpriză să vedem că a venit unul mai puternic decât cel de ieri. E o surpriză, sincer!”, a declarat Adina Rău, directorul Observatorului Seismologic din Timișoara.

Gheorghe Mărmureanu: Replicile vor continua să curgă în Oltenia, iar un cutremur în Banat nu este exclus

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută și că cutremurele din ultimele zile au și o parte partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească, dar nu exclude un seism în Banat.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, spune că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută, nu este ceva nou. „Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator.

Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul.

Cert e că nici la Târgu Jiu nu a mai fost un cutremur așa puternic

Specialiștii  din domeniu încearcă să stabilească dacă acete cutremure din România au legătură cu cutremurul din Turcia.

„Banatul poate să genereze cutremure și peste 5 grade. Nu este exclusă o secvență seismică și aici, așa ca activitatea ar putea să se prelungească o perioadă de timp. Deși vorbim de plăci tectonice diferite, urmează să se facă un studiu, să se vadă dacă există legătură cu ce s-a întâmplat în Turcia.

Să vedem dacă poate să se schimbe regimul de tensiuni și să afecteze și la noi. E o temă de studiat. Cert e că nici la Târgu Jiu nu a mai fost un cutremur așa puternic.

Maxim a fost 4,5, în 1962. Noi avem în Banat, în zona Banloc-Voitec o falie seismică, mai avem și mai jos, către Orșova-Moldova Nouă, iar apoi vine această zonă Cerna-Târgu Jiu.”, a precizat Adina Rău.

Cel mai mare cutremur din Banat a avut loc pe 12 iulie 1991

Pe 12 iulie 1991, liniștea acelei zile de vară a fost întreruptă dintr-o dată de un zgomot puternic, sunet despre care oamenii spun că nu poate fi comparat cu nimic. În clipele următoare, pământul a început să se zguduie. Acesta a fost cel mai mare cutremur din istoria Banatului.

Cutremurul de 5,7 de grade pe scara Richter şi o intensitate de 8 grade pe scara Mercalli, a avariat o bună parte din casele din comuna Banloc. Tavane şi ziduri crăpate, acoperişuri şi coşuri prăbuşite. Turnul bisericii a căzut în urma seismului. În urma cutremurului, s-a prăbuşit frontispiciul cu stema regală şi bolţile Castelului de la Banloc.