Oameni din diferite colțuri ale lumii, fascinați de aurora boreală

Acest eveniment remarcabil este generat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanșează furtuni geomagnetice atunci când ajung în apropierea Pământului.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a raportat condiții asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 – valoare maximă pe scala utilizată de cercetători – vineri seara și apoi din nou sâmbătă dimineață. Acest eveniment reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

Această rară demonstrație astrală a oferit oportunitatea locuitorilor din numeroase țări să se bucure de spectacolul aurorelor boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă și în cea de sâmbătă spre duminică. Imaginile lor uluitoare, îmbibate în nuanțe de albastru, portocaliu și roz, au inundat rețelele de socializare.

„Simt că trăiesc o noapte istorică în Franța (…) A fost cu adevărat plină de particule solare și de emoții”, a scris Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d’Azur, pe rețeaua de socializare X.

„Și pentru că am fost întrebat: da, există șanse de producere a aurorelor și în această noapte. Găsiți un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord”, a adăugat specialistul francez.

„Nu putem fi siguri că fenomenul se va repeta în această noapte; este mult mai dificil de prevăzut decât condițiile meteorologice. Cu toate acestea, nu strică să privim cerul pentru orice eventualitate”, a declarat astronautul francez Thomas Pesquet.

Conform Centrului de previziuni meteorologice spațiale (SWPC) din SUA, afiliat NOAA, aurorele boreale ar putea fi din nou vizibile „într-o mare parte a teritoriului Statelor Unite” în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Până în prezent, au fost raportate puține perturbări majore. Avertismentul emis pentru o furtună geomagnetică de nivel 4 sau mai mare pentru duminică, precum și condițiile pentru o furtună de nivel 3 până luni, sunt considerate de SWPC ca fiind „istorice”.

aurora
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Vasilescu

Sateliții lui Elon Musk, sub presiune

Deși autoritățile din mai multe țări s-au declarat îngrijorate de posibilele consecințe asupra rețelelor electrice și de comunicații, nu s-au observat perturbări semnificative până în prezent.

Doar informații „preliminare” privind „neregularități la nivelul rețelei electrice”, precum și „o degradare a comunicațiilor de înaltă frecvență, a sistemului GPS și, posibil, a navigației prin satelit” au fost raportate deocamdată, potrivit SWPC.

Elon Musk, miliardarul al cărui Starlink dispune de mii de sateliți plasați în orbita joasă a Pământului, a asigurat pe rețeaua de socializare X că acei sateliți „sunt sub presiune mare, dar până acum rezistă”.

În ceea ce privește traficul aerian, Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a declarat vineri că „nu se așteaptă la consecințe majore”, dar a sfătuit totuși companiile aeriene și piloții să „anticipeze” posibilele perturbări, deoarece furtunile geomagnetice pot să perturbe instrumentele de navigație.

Chinezii, în alertă

Centrul Național Chinez pentru Meteorologie Spațială a emis și el o alertă roșie sâmbătă, avertizând că furtuna solară ar trebui să continue pe parcursul întregului weekend și să genereze un anumit impact asupra comunicațiilor și a sistemelor de navigație, a relatat agenția de presă China Nouă. Aurorele boreale au fost observate în jumătatea nordică a Chinei, conform aceleiași agenții de presă.

În Statele Unite, aurorele boreale au fost vizibile aproape în întreaga țară în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ele au putut fi admirate până în Bahamas, a precizat NASA.

Furtunile solare puternice pot „să împingă aurorele spre latitudini mai sudice”, a explicat agenția spațială americană.

Soarele se află în prezent foarte aproape de vârful activității sale, în cadrul unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Ce sunt erupțiile solare

Erupțiile solare, denumite și ejecții de masă coronală și care pot avea nevoie de mai multe zile pentru a ajunge pe Terra, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore boreale atunci când interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată pe Terra a avut loc în octombrie 2003, fiind denumită „Furtunile de Halloween”. În Suedia au fost înregistrate întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare electrice.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859, potrivit NASA. Cunoscută și sub numele de „Evenimentul Carrington”, ea a perturbat grav comunicațiile prin telegraf.