Efectele cutremurului nu au fost grave
Raed Arafat a precizat că s-au înregistrat peste 50 de apeluri la 112, dar a subliniat că efectele cutremurului nu au fost grave.
„Ca urmare a cutremurului produs, au fost înregistrate efecte în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgență prin 112. Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente căzute, elemente de construcție. Inițial s-a vorbit de o eventuală casă prăbușită, care s-a infirmat și mai degrabă era doar o casă cu fisuri. Și câteva atacuri de panică, care au venit tot prin 112”, a declarat Arafat.
De asemenea, acesta îndeamnă populația la calm și a precizat că nu există „o soluție magică” pentru a prezice cutremurele cu 10 minute înainte să se întâmple.
„Vă îndemnăm, vă rog mult, la calm și la înțelepciune de a nu asculta informațiile false și manipulările care vor încerca unii și alții să vină cu ele și să aveți încredere că orice știm o să știți și dumneavoastră, orice aflăm o să vă transmitem, dar la acest moment nu există o soluție magică care să vă spunem că va fi un cutremur peste 10 minute, peste un an sau peste 10 ani sau niciodată. Acest lucru nu poate nimeni să-l prezică”, a mai spus șeful DSU.
Principalele articole din trusa de supraviețuire
Pe de altă parte, populația trebuie să știe că trebuie să aibă un plan de urgență în caz de cutremur, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.
„Important este să ai trusa ta de urgență, să ai apă, să ai mâncare pentru minim 72 de ore, asta recomandăm. Plus să fie casa pregătită, în sensul să nu cadă nimic să rănească pe cineva. Să știi cum să te comporți: nu ieși în casa scărilor, nu iei liftul în timpul cutremurului, mai degrabă deschizi ușa, ca să nu se blocheze, și te pui sub un element care poate să te protejeze la cap.
Şi – atenție! – înainte noi ziceam sub tocul ușii, dar acum tocul ușii nu mai corespunde întotdeauna cu grinda de rezistență și mai degrabă trebuie să identifici unde este grinda de rezistență, să fii sub ea. Deci, astea sunt recomandările de bază. Dacă poţi, închide gazul imediat dacă îl ai pornit. Deci, astea sunt elementele principale, ce faci în prima fază la cutremur”, a transmis Raed Arafat.
Potrivit Platformei Naționale de pregătire pentru Situații de Urgență, articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira. Iată mai jos lista cu articole recomandată de autorități.
Apă
Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi, iar dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi). Apa trebuie depozitată într-un loc rece şi întunecos și trebuie înlocuită o dată la 6 luni.
Alimente
Recomandarea este ca acestea să fie compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:
- mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul);
- alimente deshidratate;
- batoane energizante;
- biscuiţi de secară;
- dulceaţă;
- sucuri, cafea, ceai.
De asemenea, după caz, trebuie să aveți în vedere alimente pentru nevoi speciale, cum ar fi mâncarea pentru bebeluşi. În plus, dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.
Îmbrăcăminte și încălțăminte
Aceasta trebuie selectată pentru fiecare persoană în parte, în funcţie de anotimp și nu uitaţi lenjeria de corp.
Sac de dormit
Este recomandat să avem și un sac de dormit sau două pături călduroase pentru fiecare persoană.
Trusă de prim ajutor
Aceasta trebuie să conțină medicamentele personale, reţete și nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie. De asemenea, trebuie să mai avem analgezice, antiseptice și la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
Aparatură utilă
Este importantă să avem un aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!), o lanternă/persoană şi baterii de schimb, un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte) și un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar.
Articole de igienă
Sursa citată mai recomandă să avem hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie. De asemenea, nu trebuie să uităm articolele personale cum ar fi săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene, etc.
Acte personale
Trebuie să avem la îndemână și carte de identitate, carnetele de asigurări medicale, bani, cecuri sau numerele de telefon importante.
Ce facem după ce a trecut cutremurul
Șeful DSU, Raed Arafat a venit și cu recomandări după cutremur. Potrivit acestuia trebuie să verificăm înainte de a coborî, mai ales dacă stăm la bloc, dacă nu a fost afectată structura scărilor.
„După ce a trecut cutremurul, dacă vrei să ieși din casă, verifici dacă structura pe care vrei să cobori, dacă scările au suferit avarii, să știi ca totuși să nu te expui. Și, cel mai important lucru, fără panică și întotdeauna să ne gândim să ajutăm și vecinii. S-ar putea să ai vecin bătrân care nu poate să se miște, trebuie verificat. S-ar putea să ai într-o casă niște copii lăsați de părinții care sunt la lucru, să fie panicați.
Deci, uitați-vă și la vecini, uitați-vă și la cei din jurul vostru. Primii care acordă primul ajutor este fiecare din populație, până ajungem noi cu structurile noastre de intervenție. Este un lucru normal și se vede în fiecare țară că primii sunt populația din cartier, din bloc, din case, care ies și întreabă fiecare pe vecinul dacă e ok și dacă are nevoie de ceva, după care, normal, ajung autoritățile și cu utilajele grele și cu tot ce trebuie să facă pentru a face operațiunile de salvare, dacă e cazul, care sunt mai complexe”, a mai explicat Raed Arafat.