Biserica Ortodoxă Română (BOR) este în doliu, după ce Dr. Doru Bădără, șeful Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, s-a stins din viață. Prezent la înmormântarea sa, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj emoționant familiei îndoliate.
În urmă cu patru zile, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a anunțat trecerea în neființă a Dr. Doru Bădără, șeful Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București. Acesta a decedat la onorabila vârstă de 73 de ani. Prezent la funerariile lui, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate în timpul slujbei de înmormântare.
„Doru Bădără, erudit cercetător al istoriei tiparului și a cărții vechi românești. Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii din această viață, la venerabila vârstă de 73 ani, a domnului dr. Doru Bădără, șeful Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.
(…) domnul Doru Bădără a fost un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, un apropiat al mănăstirilor și al monahilor care prețuia mult Sfânta Scriptură și literatura patristică, deseori citate în prelegerile sale. În aceste momente triste pentru familie și pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit, adresăm tuturor cuvânt părintesc de mângâiere sufletească şi îi încredințăm de întreaga noastră compasiune.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața (Ioan 11, 25), să odihnească sufletul robului Său, Doru, împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, să mângâie familia îndurerată, ucenicii îndoliați și pe toți cei care, astăzi, sunt întristați de plecarea sa dintre noi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a fost mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Despre Dr Doru Bădără
Doru Bădără s-a născut la data de 6 februarie 1949, în orașul Brăila, unde a urmat cursurile școlii primare și liceale, continuate între anii 1967 și 1972 la București, la Facultatea de Istorie a Universității București, la specializarea „Istoria medie a României”. În anul 1999, acesta a primit titlul de doctor în istorie pentru lucrarea „Tiparul românesc la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea”, prezentată în cadrul Facultății de Istorie a Universității București. Această lucrare a adus istoriei tiparului și a cărții vechi românești contribuții remarcabile fiind premiată de Academia Română în anul 2000 cu premiul „Dimitrie Onciul”.
În anul 2003, el a fost atestat de Ministerul Culturii și Cultelor ca expert în bunuri arheologice și istoric documentare: carte veche românească, carte veche străină și bibliofilie. Dr Doru Bădără și-a început activitatea profesională a în anul 1972 ca bibliotecar la Serviciul „Organizarea și prelucrarea colecțiilor” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din București.
În 1980 a devenit membru al „Comisiei de Evaluare de pe lângă Anticariatul de Stat”, iar în 1982 a ocupat postul de bibliotecar principal în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din București. În 2014 a ocupat postul de șef al Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare. În 2013, fiind apreciat pentru sprijinul și contribuția sa la cercetarea privind istoria Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în general, și la istoria tiparului și a cărții vechi românești, în special, i-a fost acordat Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.