Nicolae Ciucă, apel la marii contribuabili: Să-și plătească datoriile
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că deficitul în colectare constatat aparține preponderent marilor contribuabili. În acest sens, șeful Executivului a făcut un apel public către marii contribuabili să-și achite datoriile.
„Am luat decizia ca la nivelul guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, să ne asigurăm că la sfârșitul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili.
Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat. În același timp, dau sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri.
Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Câciu, cu șeful ANAF, cu șeful de la Marii Contribuabili, cui șeful de la Vamă … Toți acești șefi de instituții trebuie să înțeleagă că e nevoie de coordonare foarte bună între instituții, dar și de o coordonare și un dialog cu cei cu care lucrează în mod nemijlocit”, spune Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.
„Nu vorbim de măsuri de austeritate”
Premierul a precizat că nu vor fi vizate salariile sau investițiile și nu vor fi introduse taxe noi și impozite.
„Am vrut ca măsură de siguranță să facem în așa fel încât prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil săptămâna viitoare, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit. Nu vorbim de măsuri de austeritate. (…)
Aceste măsuri nu vor viza afectarea anvelopei salariale, investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Nu trebuie să fie nimeni speriat. Nu vizăm de niciun fel măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor”, încheie premierul.
Amintim că, premierul Nicolae Ciucă a cerut săptămâna trecută reduceri de cheltuieli în ministere. În acest sens, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de ce era programat.