Așadar, secretarul de stat în MAI a spus că au fost afectate 22 de localităţi din 5 judeţe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Totodată, până în momentul de față nu există niciun bloc sau clădire în care oamenii să nu poată locui.
„În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, noi am avut efecte în 22 de localităţi din 5 judeţe, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea.Toate efectele au fost care nu au pus viaţa în pericol, am avut doar două persoane cu leziuni minore, care s-au aflat în zone în care s-au rănit uşor. În rest, au fost doar atacuri de panică, dar nu leziuni grave din cauza cutremurului”, a declarat Raed Arafat în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri.
Clădirile afectate de cutremur sunt evaluate de experţii în construcţii
De asemenea, clădirile care au suferit fisuri sau căderi de structuri sunt evaluate de experţii în construcţii, pentru a stabili dacă este vreunul în pericol.
„Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poate locui”, a subliniat Raed Arafat.
La nivelul situaţiilor de urgenţă, concentrarea este pe pregătirea instituţională şi pregătirea populaţiei şi pe partea de răspuns, potrivit specialistului.
Raed Arafat a spus că s-au desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de informare a populaţiei, cea mai cunoscută fiind „Nu tremur la cutremur”, campanie care urmează să revină pe 30 de posturi de televiziune, începând din ziua de luni, şi pe o perioadă mai lungă, pentru informarea populaţiei privind modul de reacţie la cutremur.
Autoritățile au desfăşurat şi campanii locale
Arafat a mai afirmat că s-au desfăşurat şi campanii locale, caravane. Pe partea de platformă, „Fi pregătit!”, Arafat a spus că în cadrul DSU s-a discutat şi urmează să se vină cu propunerea prin care accesul la această platformă să fie asigurat pe fiecare site public al unei instituţii centrale sau judeţene, sau locale, astfel încât populaţia să vadă butonul şi să acceseze această platformă care cuprinde toate ghidurile pentru populaţie, ce să facă înainte, în timpul şi după un risc.
Secretarul de stat a anunţat că a fost actualizată şi aplicaţia DSU, care este deja accesată şi oamenii primesc informaţii despre pregătirea în caz de risc.