Lovitură fatală pentru Vladimir Putin. La mai bine de trei luni de când a dat ordinul pentru invazia Ucrainei, liderul de la Moscova va fi ruinat. Anunțul a venit în urmă cu doar câteva momente din partea președintelui Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria.
Oficialul de la BCE anunță că speră ca instituţiile financiare din zona euro să își vândă curând activele lor din Rusia, având în vedere faptul că Moscova se află aproape de a intra în incapacitate de plată, transmite Reuters.
„Toate băncile europene spun că vând, ele toate încearcă să vândă”, a declarat Enria la un eveniment în Italia.
Din ce în ce mai multe bănci se pregătesc să părăsească Rusia
Menționăm faptul că economia Rusiei a ajuns într-un moment fără precedent. Sancțiunile Occidentului se resimt deja, astfel încât mai mulți creditori din zona euro printre care se numără și Societe Generale (Franţa) şi Raiffeisen Bank International (Austria), au plecat sau caută să părăsească ţara.
„Unele au vândut sau sunt în negocieri, nu este un proces uşor. Sper că va fi în curând finalizat”, a mai adăugat oficialul BCE.
Amintim că o mișcare în acest sens a fost făcută de Raiffeisen Bank International (RBI), la începutul lunii mai. Aceasta este cea mai expusă bancă din Europa. Raiffeisen anunța atunci că ia în calcul toate opțiunile pentru divizia sa din Rusia. Printre acestea se număra inclusiv ”o ieşire gestionată cu atenţie”.
Anterior, la începutul lunii aprilie, în a doua lună de război și Societe Generale a făcut un pas important. Banca a anunțat atunci că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum şi la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieşirea Societe Generale de pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei.
Plecări pe bandă rulantă din sistemul bancar rusesc
La rândul său, directorul general al UniCredit, Andrea Orcel a anunțat că că Rusia nu mai reprezintă o problemă pentru creditorul italian, după ce în primul trimestru a pus deoparte bani pentru acoperirea potenţialelor pierderi.
Menționăm faptul că în Rusia, UniCredit are aproximativ 4.000 de angajaţi şi 1.500 de clienţi de tip corporate, iar odată cu războiul declanșat în Ucraina, grupul bancar a decis să deprecieze valoarea operaţiunilor sale din Rusia cu aproape două miliarde de euro în primul trimestru al acestui an.
De cealaltă parte, Intesa, care are o prezenţă mai limitată în Rusia, are o expunere de credit în valoare de aproximativ patru miliarde de euro, având în vedere cele întâmplate.
În acest sens, oficialul BCE a subliniat încă odată impactul crizei economice din Rusia. Ea susține că situația este una ”gestionabilă”, iar băncile pot face față unei recesiuni prelungite, însă cu dificultate.