Se întâmplă în Ungaria: Propunere de sărbătorire a Diktatului de la Viena, prin care Transilvania de Nord a fost redată Ungariei
În comunicat, formațiunea radicală a scris că statuia fostului guvernator va fi inaugurată cu ocazia Zilei întoarcerii acasă (Hazatérés napja) de către grupul lor parlamentar în biroul vicepreședintelui Adunării Naționale.
În Ungaria nu există prea multe statui ale fostului guvernator, una dintre cele mai controversate figuri din istoria țării vecine, dar există cel puțin alte trei statui în locuri publice, în afară de cea din Budapesta.
Un bust al lui Miklós Horthy se află în districtul 5 din Budapesta, la Biserica Întoarcerii, care aparține Bisericii Reformate. Această statuie a fost acoperită cu vopsea roșie în urmă cu doi ani, dar un tribunal nu l-a condamnat în cele din urmă pe autorul faptei.
Un bust se află în locul său natal, Kenderes, din 1993, iar anul trecut a fost dezvelită o statuie în mărime naturală a lui Horthy în Hajdúbagos – nu fără probleme, deoarece în noaptea dinaintea dezvelirii, statuia a fost de asemenea stropită cu petrol, scrie Daily News Hungary.
Conferința de presă nu s-a putut ține în salonul albastru
Pe baza informațiilor partidului, președintele Camerei, László Kövér, a interzis conferința de presă despre acest lucru în salonul albastru, astfel că evenimentul care a precedat inaugurarea a avut loc în sala de presă de la primul etaj al Parlamentului.
Előd Novák a început conferința de presă spunând că, deși restaurarea jandarmeriei nu a fost însoțită de refacerea jandarmeriei ca „măsură meritorie”, Mi Hazánk nu va renunța, considerând ca exemplu „dezvoltarea economică impresionantă și politica intransigentă” din epoca Horthy, va fi ridicată o statuie lui Horthy To Miklós.
Előd Novák a menționat, de asemenea, că stânga numește spații publice după Gyula Horn și Nelson Mandela, și că „deși activitatea ultimului nostru guvernator poate fi criticată de stânga și de dreapta, chiar și pe bună dreptate”, epoca Horthy „strigă în mod clar după o statuie„.
În urmă cu câteva săptămâni, partidul a inițiat, împreună cu președintele László Kövér, ca Miklós Horthy să primească un loc în sala cupolă a Parlamentului, alături de marii eroi ai națiunii. Nu au primit niciun răspuns din partea președintelui Parlamentului. Előd Novák a mai precizat că oamenii care sunt cei mai indignați de conducerea DK sunt cei care „dacă ar putea, ar pune permanent un steag în culorile curcubeului pe Parlament”, scrie Hungary Posts.
Rareș Bogdan: Cedarea Ardealului de Nord fără a fi tras niciun foc de armă
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a scris o postare pe Facebook în care a amintit de evenimentele de la 30 august 1944.
„30 august 1944 – Cedarea Ardealului de Nord fără a fi tras niciun foc de armă, fără nicio inițiativă de a bloca sfâșierea vetrei noastre strămoșești, a fost probabil cea mai rușinoasă zi din istoria României.
Germania avea un interes material să aibă liniște între România și Ungaria, dorind să-și asigure resurse pentru război. Pe 29 august, Ribbentrop i-a chemat la el pe miniștrii de Externe din România și Ungaria, pentru a le impune arbitrajul germano-italian. După cum se știe, al nostru, Mihail Manoilescu, a leșinat văzând harta și documentul care se pregătește. Dar le-a semnat, căci așa avea mandat. A doua zi, pe 30 august, Consiliul de Coroană al lui Carol al II-lea a admis cu 19 voturi (10 contra, o abținere) arbitrajul în schimbul garantării noilor granițe!!
Evident, Hitler a supervizat personal noua graniță, care se afla la câteva zeci de km de zona petroliferă din Prahova,” a scris Rareș Bogdan.