Oficialii au declarat că este imposibil de știut câte persoane au fost ucise sau rănite în atacul asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, deoarece bombardamentele asupra zonelor rezidențiale continuă în oraș, ceea ce înseamnă că salvatorii nu pot ajunge la cei aflați sub dărâmături, transmite Dailymail.
După bombardamentul rusesc, partea centrală a teatrului s-a prăbușit, iar resturile au blocat intrarea în adăpostul antiaerian aflat în interiorul clădirii, a declarat consiliul municipal.
Rusia neagă bombardamentul asupra teatrului din Mariupol
Pe de altă parte, Rusia neagă că ar fi efectuat bombardamente. Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi efectuat un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA.
„Aviația rusă în ziua de 16 martie nu a îndeplinit nicio sarcină legată de lovituri împotriva țintelor terestre din orașul Mariupol. Militanții batalionului naționalist „Azov” au aruncat în aer clădirea teatrului minat de ei la Mariupol. Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat acuzațiile Kievului de atac aerian asupra clădirii teatrului din Mariupol, unde civilii ar putea fi ținuți ostatici”, se arată în declarația Ministerului rus al Apărării.
În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.
„Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.
„Scopul provocării este de a acuza Rusia că a folosit arme chimice împotriva populaţiei ucrainene”, a continuat Konaşenkov, fără a furniza dovezi. De partea rusă nu vor fi folosite arme chimice, deoarece toate au fost distruse, a susţinut el.
Trupele ruse au atacat și un convoi de refugiați
Atacurile cu rachete rusești au vizat, de asemenea, un convoi de persoane care fugeau din Mariupol, ucigând civili, inclusiv copii, după ce lovituri anterioare au vizat un centru din apropiere pentru persoanele strămutate. Nu se știe încă câte persoane au fost ucise în bombardamente.
Armata ucraineană a declarat că civilii călătoreau de la Mariupol spre orașul Zaporizhzhia printr-un coridor umanitar – presupuse pasaje sigure pentru cetățenii care doresc să fugă – când au fost atacați de trupele rusești.
„Astăzi, în jurul orei 15.30 (13.30 GMT), o coloană de civili care erau evacuați din Mariupol spre Zaporizhzhia a fost atacată cu focuri de armă de către inumani ocupanți ruși”, a declarat armata, adăugând că „numărul victimelor este în curs de clarificare”.
„Artileria grea a forțelor inamice a tras asupra unui convoi de civili care se deplasa pe autostrada spre Zaporizhzhia”, a declarat guvernatorul Oleksandr Starukh într-o postare online.
Nu se știe dacă există supraviețuitori
Între timp, salvatorii din Mariupol nu au reușit să ajungă la sutele de civili care se ascunseseră în Teatrul Dramatic în momentul în care Rusia a bombardat clădirea. Serhiy Taruta, un politician local, a declarat că în Mariupol au loc lupte crâncene și a spus că nimeni nu a putut să-i scoată pe civili din dărâmături.
Taruta a declarat pentru agenția de știri Interfax: „Nu știm dacă există supraviețuitori. Și cel mai rău lucru este că nu îi putem scoate din dărâmături. Mulți locuitori din Mariupol s-au ascuns în teatru cu copii mici.
„Ne asumăm o obligație. Față de morții și supraviețuitorii bombardamentelor rusești. Obligația de a găsi fiecare pilot care aruncă bombe asupra Mariupolului și a altor orașe ucrainene.
Îi vom găsi pe toți. Îi vom găsi și îi vom distruge. Nu ne vom opri. Aceasta este datoria noastră sacră”.
Peste 28.800 de civili au reușit să scape din Mariupol prin mai multe coridoare umanitare, dar mii de persoane sunt încă blocate în oraș, au declarat oficiali din Ucraina. Peste 20.000 au ajuns în orașul Zaporizhzhia, dar forțele rusești au început să bombardeze orașul.