Președintele Ungariei a fost întâmpinat cu proteste la Carei, acolo unde este prezentă pentru inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc. Protestatarii s-au declarat deranjați de faptul că Katalin Novak nu vine în mod oficial în România, dar și de amplasarea mai multor statui cu personalități maghiare la Carei.
Președintele Ungariei, huiduit la Carei
Katalin Novak, preşedintele Ungariei, a fost întâmpinată cu proteste, miercuri, la Carei, unde oficialul participă la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei.
Un grup de câteva zeci de români, cu Tricolorul ţării, l-au huiduit pe oficialul ungar.
Protestatarii au arborat pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră”, „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”.
De asemenea, în momentul sosirii preşedintelui Ungariei la Primăria din Carei, grupul de manifestanţi a scandat în repetate rânduri „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, în vreme ce la difuzoarele din zonă se auzeau melodii maghiare.
Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.
Statuia lui Kölcsey Ferenc, inaugurată miercuri la Carei, este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.
Au fost incidente și la vizita precedentă
Amintim că, nici ultima vizită a președintelui ungar nu a fost lipsită de incidente. Atunci, Katalin Novak a postat un mesaj pe reţeaua de socializare după întâlnirea cu Kelemen Hunor.
„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arăta în postare.
De asemenea, preşedintele AUR a susţinut că vicepremierul României, Kelemen Hunor, „a apărut la un eveniment cu harta Ungariei mari în spate”.
În acest context, ministerul Afacerilor Externe anunţa atunci că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată.
MAE a susținut că astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.