Decizie fără precedent luată de Ungaria! Nimeni nu a mai văzut așa ceva. S-a impus limită
Grupul petrolier maghiar MOL a decis să introducă restricții privind cantitățile care pot fi achiziționate, scrie Hungary Today, care adaugă că acest lucru se întâmplă din cauza unei cereri ridicate de carburanți la benzinăriile ungare.
Presa internațională scrie că benzinăriile au un plafon de 100 de litri la o singură achiziție, indiferent de moneda în care se plătește, în timp ce benzinăriile cu o cifră de afaceri mai mare au o limită de 500 de litri.
De asemenea, Guvernul de la Sofia spune că prețul ridicat al benzinei și motorinei este limitat la 480 de forinți, echivalentul a 1,30 euro pe litru începând cu 28 februarie 2022.
Amintim că în noiembrie anul trecut era încă în vigoare un plafon de preț pentru benzină și motorină, măsura fiind, ulterior, prelungită până la data de 15 mai 2022. Această măsură a fost introdusă pentru a ameliora impactul inflației asupra puterii de cumpărare.
Prețul benzinei a trecut de 8 lei la pompă în România
În cursul zilei de joi, barilul de petrol a ajuns la valori record, acesta fiind tranzacționat și cu 120 de dolari, motiv pentru care șoferii au decis să folosească mai rar mașina pentru a nu mai alimenta atât de des.
La benzinăriile din București, cea mai scumpă benzină a ajuns la 8,07 de lei litrul, în timp ce același sortiment era 7,90 de lei înainte de începerea războiului în Ucraina. Motorina are aceeași soartă.
Șoferii au declarat că fie nu mai fac plinul și alimentează doar de 100-150 de lei, fie folosesc transportul în comun mult mai des.
Teama a dus la creșterea prețului
Analistul economic Adrian Mitroi spune că prețul la pompă a crescut din cauza temei că s-ar putea întâmpla ceva, cu toate că aceste conducte care vin din Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale.
“Conductele care vin din Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale, dar teama pieței că s-ar putea întâmpla ceva, că războiul al putea să mai dureze, că nu sunt capacități de depozitare suficiente toate astea puse la pachet avem această imagine pe care o vedem la pompă. Cotațiile de viitor arată ceva mai calme, dar nu substanțial, deci mă aștept să rămânem la aceste preturi foarte mari și să învățam să fim mai economi”, spune acesta.