Cele trei nume adăugate pe lista de sancțiuni americane sunt cetățenii ruși Nikolay Kosov, fostul președinte al băncii, și Georgy Potapov, precum și cetățeanul maghiar Imre Laszloczki, ultimii doi oficiali de rang înalt din consiliul de administrație al IIB.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Bulgaria, Cehia, România și Slovacia și-au încheiat participarea la IIB. Guvernul ungar nu a luat nicio măsură împotriva băncii, care și-a mutat operațiunile la Budapesta în 2019.

Ungaria a primit sancțiuni din partea SUA

Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a promovat relații bune cu Moscova din 2010, sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, care a evitat criticile personale la adresa președintelui Vladimir Putin, deși a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Poziția sa a fost criticată de aliații americani și europeni.

„Prezența acestei platforme opace a Kremlinului (IIB) în inima Ungariei amenință securitatea și suveranitatea poporului ungar, a vecinilor săi europeni și a aliaților săi din NATO”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o conferință de presă la Budapesta, după anunț.

Pressman a precizat că SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezența băncii, dar că, spre deosebire de alți aliați NATO, guvernul premierului Viktor Orban a respins aceste îngrijorări și a rămas angajat să găzduiască IIB.

„Suntem îngrijorați de dorința continuă a liderilor ungari de a extinde și aprofunda legăturile cu Federația Rusă, în pofida agresiunii brutale continue a Rusiei împotriva Ucrainei și a amenințării la adresa securității transatlantice.

Prin acest anunț, Statele Unite demonstrează că vom lua măsuri ca răspuns la alegerile Ungariei și pentru a limita accesul Rusiei și al persoanelor rusești sancționate la sistemul financiar internațional.”a declarat Pressman, potrivit Reuters. 

Ce a transmis Trezoreria SUA?

Trezoreria SUA a transmis că prezența IIB la Budapesta a permis Rusiei să își consolideze prezența serviciilor de informații în Europa și „ar putea servi drept mecanism pentru corupție și finanțare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancțiunilor”.

Ungaria, țară fără ieșire la mare, este puternic dependentă de importurile de gaze naturale și țiței din Rusia și a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reușit să slăbească semnificativ Moscova, riscând în același timp să distrugă economia europeană.

Reacția Ungariei

Cu puțin timp înainte de anunțul de miercuri al SUA, șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a acuzat ambasada SUA că face campanie directă pentru o schimbare a poziției Ungariei față de Rusia.

„În ultimele zile, în stradă, toată lumea a fost confruntată cu faptul că nu mai este opoziția cea care face campanie cu bani americani, ci Ambasada SUA a făcut campanie direct în Ungaria”, a declarat Gulyas, în comentarii postate pe Twitter de un purtător de cuvânt al guvernului.

„Este în interesul comun să se ajungă cât mai repede la o încetare a focului şi la discuţii de pace, şi nu există nicio presiune diplomatică sau chiar prietenească din partea aliaţilor la care Ungaria să nu reziste.

Prin urmare, obiectivul este de a face clar pentru toată lumea că guvernul ungar nu îşi va schimba poziţia. Chiar şi sub presiunea americană, nu suntem dispuşi să ne schimbăm poziţia conform căreia vieţile pot fi salvate doar prin încetarea focului şi pace”, a declarat şeful de cabinet al lui Viktor Orban.

Ministrul de Externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova în această săptămână pentru discuții privind aprovizionarea cu gaze și petrol, precum și un proiect în curs de desfășurare al Rosatom pentru extinderea centralei nucleare din Ungaria.