Ungaria a intrat deja în valul 5 al pandemiei de coronavirus, însă experții vin cu date alarmante, în contextul în care numărul infectărilor și al deceselor a început să crească din nou.
Ungaria se pregătește pentru ce e mai rău
Răspândirea variantei Omicron a dus la intrarea Ungariei în valul cinci al pandemiei, cu o puternică creştere a numărului contagierilor şi al deceselor, astfel încât experţii prognozează cifre „alarmante” pentru următoarele săptămâni, relatează vineri EFE.
Potrivit autorităţilor sanitare ungare, în ultimele 24 de ore au fost raportate 6.524 noi cazuri şi 101 decese asociate COVID-19.
Media zilnică a noilor contagieri din ultimele şapte zile a crescut la 3.792, faţă de cele 2.279 de cazuri înregistrate în urmă cu o săptămână.
Rectorul Universităţii de Medicină din Budapesta, Béla Merkely, a declarat vinei postului de radio Kossuth că al cincilea val al pandemiei deja a început odată cu răspândirea variantei Omicron în ţară.
Expertul a prognozat „zeci de mii de noi cazuri” pe zi, fapt considerat de el „alarmant”, precum şi o „înmulţire a spitalizărilor ca urmare a persoanelor nevaccinate”.
În Ungaria, programul accelerat de vaccinare demarat anul trecut a intrat în impas, iar în prezent doar 63 % din populaţie a primit ambele doze de vaccin.
Ţara a impus restricţii minore, precum uzul obligatoriu al măştilor sanitare în mijloacele de transport şi în spaţiile publice închise.
Majoritatea infectărilor din Ungaria sunt cu tulpina Omicron
Laboratorul privat Neumann Labs, cel care a identificat două cazuri de fluronă la doi tineri din Ungaria, a mai informat că 78% dintre noile cazuri de coronavirus detectate de centru reprezintă infecţii cu noua variantă Omicron. Potrivit informaţiilor publicate marţi de autorităţile sanitare din Ungaria, varianta Omicron reprezintă deja 11 la sută dintre noile contagieri la nivel naţional.
Deşi Ungaria a lansat în urmă cu un an un program accelerat de imunizare a populaţiei, utilizând inclusiv vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană, precum cel chinezesc Sinopharm şi cel rusesc Sputnik V, nivelul de vaccinare a stagnat. În prezent, doar 62% din populaţie a fost vaccinată cu schema completă, în timp ce 33% a primit şi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.