O decizie fără precedent a fost luată la nivelul Libanului, unde băncile din această țară au decis, în unanimitate, să închidă instituțiile pentru clienți pe termen nelimitat.
Toate sucursalele bancare din Liban au fost închise publicului. Oamenii nu-și mai pot retrage banii din conturi
Oamenii nu-și mai pot astfel retrage banii de la bancă, totul în mijlocul unei crize financiare pe care o traversează această țară.
Decizia a survenit în urma unor atacuri violente ale libanezilor, care încercau cu disperare să-și lichideze depozitele înghețate în sistemul bancar, relatează agenția de presă Reuters.
Bancherii libanezi au explicat că instituțiile bancare vor efectua în continuare tranzacții urgente pentru anumiți clienți și afaceri, însă, la nivelul sucursalelor, serviciilor vor rămâne suspendate pe termen nelimitat, după ce, în mai puțin de o lună, au avut loc cel puțin zece atacuri asupra unor sucursale bancare.
Astfel de violențe au dus la închiderea băncilor și în luna septembrie, timp de o săptămână, însă ele s-au redeschis la începutul lui octombrie pentru a permite angajaților libanezi să-și retragă salariile de pe card.
Un bancher libanez comenta despre violențele și luările de ostatici ce au avut loc în mai multe sucursale bancare din țară, pornite de către oamenii disperați care-și voiau banii din conturi: „Cred că este o invitație pentru ca alți oameni să facă la fel. Atâta timp cât oamenii scapă, vor continua. Ce stat eșuat.”
Criza financiară din Liban a intrat deja în al treilea an, iar efectele sunt dezastruoase
Libanul se află în cel de-al treilea an de criza financiară: moneda s-a prăbușit cu mai bine de 90%, sărăcia a devenit foarte răspândită în toată țara, sistemul financiar a fost paralizat, iar economiile deponenților au ajuns să fie înghețate. Este cea mai destabilizatoare criză izbucnită în Liban după războiul civil desfășurat între anii 1975 și 1990.
Ȋnainte de aceste cele mai recente probleme, Asociația băncilor din Liban a cerut Guvernului de la Beirut să adopte controale formale ale capitalului pentru a înlocui controalele informale adoptate de bănci în 2019.
Totuși, legea nu a trecut de Parlament. Ȋn plus, Guvernul a realizat prea puține progrese cu reformele care ar duce la deblocarea ajutorului venit din partea FMI pentru Liban, ajutor ce ar putea ajuta la atenuarea crizei cauzate de zeci de ani de cheltuieli nerentabile și corupție.