Toate buletinele de identitate se schimbă radical! Este informația momentului în România

buletin electronic

SURSA FOTO: captură Digi24

Informația momentului pentru toți românii care au buletin! În curând, Guvernul va începe să emită noile cărți de identitate electronice. Acest detaliu se va schimba radical. Iată ce trebuie să știe românii.

Ministerul Afacerilor Interne va începe să emită cărți electronice de identitate, în București, din a doua jumătate a anului 2023, iar în restul țării, până la sfârșitul anului 2023.

Potrivit HG 295/2021, anexa 5, cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la față, denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), etc.

Hotărârea Guvernului a fost elaborată pe baza „Regulamantului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate al cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familia al acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.”

Ce spunea ministrul Lucian Bode?

În urmă cu o lună, ministrul de Interne, Lucian Bode, a justificat trecerea de la ”sex” la ”gen”, prin faptul că documentul UE face distincție între cei doi termeni.

”Astfel punctul 24 din Preambulul acestui regulament prevede termenul ”sex” iar punctul 27 din Preambul și art 3 alin (2) din partea dispozitivă a Regulamentului prevăd expres termenul gen”, a spus Lucian Bode, din data de 13 februarie 2023.

De asemenea, documentul stipulează că inscripționarea ”genului” nu este obligatorie, dar dacă se menționează genul, statele membre ar trebui să utilizeze terminologia F (feminin), M (masculin) și X (neutru).

„Punctul 24 (preambul): ”Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”.

Punctul 27 (preambul): ”În cazul în care sunt întâmpinate dificultăți în colectarea elementelor biometrice de identificare, statele membre ar trebui să se asigure că există proceduri corespunzătoare pentru a respecta demnitatea persoanei în cauză. Prin urmare, ar trebui să se țină seama de considerentele specifice legate de gen și de nevoile specifice ale copiilor și ale persoanelor vulnerabile”.

Art 3, lit. (2)   ”Elementele de date incluse pe cărțile de identitate respectă specificațiile stabilite în partea 5 din documentul OACI 9303.

Prin derogare de la primul paragraf, numărul documentului poate fi introdus în zona I, iar desemnarea genului unei persoane este facultativă.”,  se arată în documentul adoptat de Guvern.

„Este o formă de constrângere”

Deputatul Dan Tănasă care a formulat interpelarea referitoare la cărțile electronice de identitate, susține că acest mod de a departaja cetățenii nu este echitabil.

„E o formă de constrângere a cetățenilor să apeleze la cărțile de identitate electronice, iar ei spun foarte clar că pe aceste documente se va folosi termenul ”gen”.

Asta după ce, în 2021, MAI spunea că va modifica noul buletin, urmând să se folosească termenul ”sex”.

Este evident că autoritățile aveau posibilitatea să mențină pe aceste cărți de identitate, indiferent că vorbim de cele simple sau de cele electronice, noțiunea de ”gen”, în ciuda faptului că în 2021, după ce a ieșit, de asemenea, o discuție publică, au dat înapoi și au declarat că se va folosi termenul „sex” în cărțile de identitate.

Argumentul meu este următorul: dacă se întâmplă o faptă antisocială și apar niște criminaliști, aceștia vor spune că fătpuitorul este o persoană de sex masculin sau feminin. În niciun caz nu o să vă spună că are genul X sau altceva. Aici, toată discuția despre gen se termină.” a declarat Dan Tănasă, pentru Fanatik.