Toate cele trei ordonanţe de urgenţă aflate pe ordinea de zi, aprobate de Guvern

Toate cele trei ordonanţe de urgenţă aflate pe ordinea de zi, referitoare la subvenţiile pentru agricultori, produsele agroalimentare ecologice şi controlul operaţiunilor care fac parte din sistemul de finanţare prin Fondul European de Garantare Agricolă au fost aprobate joi de Executiv, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanţa care modifică un articol din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi un altul din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

'Se urmăreşte ca documentaţia solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată la stabilirea cadrului general de acordare a plăţilor directe în agricultură, în vederea facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafaţă şi de efectuare a plăţilor, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinţă cu cele care justifică utilizarea legală a suprafeţelor de teren destinate producţiei agricole', menţionează Ministerul Agriculturii.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea şi simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentaţiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislaţia naţională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

'Era necesară această modificare, având în vedere importanţa gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii româneşti şi armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislaţia naţională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condiţiilor privind acordarea sprijinului financiar', a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat în comunicatul MADR.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2014, în cadrul căreia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafaţă de 9.926.240,72 de hectare.

Cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (542.317,87 ha), Constanţa (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) şi Teleorman (437.759,68 ha).

AGERPRES