Deşi situaţia copiilor din România nu se compară cu cea din Africa, mai este loc de schimbări în sistemul de protecţie socială. Cu o experienţă de peste 15 ani în ţara noastră, Fundaţia "Hope and Homes for Children" îşi propune ca, până în 2020, să închidă toate instituţiile de tip vechi pentru copii şi să realizeaze o mai bună integrare socială a celor care ies din plasament, în paralel cu reducere a abandonului.

Printre cele mai mari reuşite ale organizaţiei HHC în ţara noastră se numără închiderea a zeci de orfelinate "ale groazei" şi integrarea copiilor în case familiale (în grija asistenţilor maternali).

Alternativă la "acasă"
Directorul Fundaţiei, Ştefan Dărăbuş, îşi aminteşte că a luat contact cu drama copiilor abandonaţi prin 1997, când fusese solicitat ca traducător pentru un grup de englezi veniţi să viziteze un orfelinat din Maramureş. "Am găsit 96 de bebeluşi, cu vârste între 0 şi 3 luni. Dormeau câte doi într- un pătuţ. Paturile nici măcar nu aveau bârne protectoare de lemn. Am reuşit să închid acel orfelinat în anul 2000, cu el am început. Ştiam că sunt în jur de 100.000 de copii în instituţii şi voiam să-i scot de acolo şi să-i aduc în familii sau case de tip familial".
În acel moment, existau în jur de 600 de centre de plasament de tip vechi şi nimeni nu credea că e posibilă o transformare fundamentală a sistemului. Între timp, lucrurile s-au schimbat.

Mai multe detalii pe evz.ro