Realizat de medicii de la Spitalul General din Massachusetts, studiul a arătat că titrurile – sau nivelurile de anticorpi – au fost mai mari la mamele vaccinate și mai ales în sângele din cordonul ombilical, potrivit Times of India.
S-a observat că, după două luni, 98% dintre sugari (48 din 49), născuți din mame vaccinate, au avut niveluri detectabile ale imunoglobulinei protectoare G (IgG), cel mai frecvent anticorp găsit în sânge.
În același timp, la interval de șase luni, cercetătorii au analizat 28 dintre copiii născuți din mame vaccinate și au descoperit că 57% (16 din 28) aveau încă IgG considerabile. Aceasta a fost comparată cu doar 8% (1 din 12) născuți din mame infectate.
„Deși încă nu este clar cât de mare trebuie să fie titrul pentru a proteja complet un sugar de infecția cu Covid, știm că nivelurile de IgG se corelează cu protecția împotriva bolilor grave”, a spus Andrea Edlow, specialist în medicină materno-fetală la MGH.
Anticorpi care persistă până la vârsta de cel puțin șase luni
„Durabilitatea răspunsului anticorpilor ne arată că vaccinarea oferă nu numai protecție de lungă durată pentru mame, ci și anticorpi care persistă la majoritatea copiilor, până la vârsta de cel puțin șase luni”, a adăugat Edlow.
Publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), studiul a inclus persoane vaccinate cu două doze de vaccin pe bază de ARNm sau infectate la 20 până la 32 de săptămâni de gestație, când transferul de anticorpi prin placenta care dă viață s-a dovedit a fi foarte mare. Mai multe studii au arătat că femeile însărcinate prezintă un risc extrem de mare de complicații la naștere sau înaintea nașterii din cauza Covid.
Femeile infectate au cu 40% mai multe șanse de a dezvolta complicații grave în timpul sarcinii
Un studiu recent condus de un obstetrician de la Universitatea din Utah a arătat că femeile însărcinate, infectate cu SARS-CoV-2, au cu aproximativ 40% mai multe șanse de a dezvolta complicații grave sau de a muri în timpul sarcinii decât cele care nu sunt infectate.
Un alt studiu condus de Institutul Național de Sănătate din SUA a arătat că femeile însărcinate cu infecție moderată până la severă cu Covid aveau mai multe șanse de a avea o cezariană, de a naște prematur, de a muri în timpul nașterii sau a suferi o boală gravă din cauza tulburărilor hipertensive, hemoragie postpartum sau din cauza altei infecții decât SARS-CoV-2.
Potrivit profesorului Galit Alter de la Institutul Ragon din Massachusetts, „având în vedere întârzierea dezvoltării vaccinurilor anti- Covid-19 pentru sugari, aceste date ar trebui să motiveze mamele să se vaccineze pentru a-și apăra bebelușii de Covid”.
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite afirmă că femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze împotriva Covid, pentru că nu există un risc sporit de pierdere a sarcinii. Potrivit studiilor CDC, nu au fost înregistrate probleme de siguranță pentru femeile însărcinate, ratele de avort spontan după vaccinare fiind similare cu rata preconizată.
Medicii spun că femeile gravide pot face oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizaţie de urgenţă – Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson.