Comisia Europeană solicită creșterea vârstei de pensionare a femeilor din România
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat Guvernului României să crească vârsta de pensionare a femeilor până la 65 de ani pentru a se egaliza vârsta standard de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Solicitarea ei a fost făcută în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), redactat de fostul premier al României, Florin Cîțu (PNL), și de fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR).
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat, sâmbătă, că se va opune acestei măsuri.
„Înainte de a crește vârsta de pensionare trebuie să vorbim despre creșterea speranței de viață”, a declarat Marius Budăi într-o emisiuni TV de pe România TV.
Comisia Europeană (CE) a solicitat, totodată, șieliminarea pensiilor speciale ale militarilor și eliminarea altor categorii de venituri considerate „speciale” sau „de serviciu”, care nu sunt bazate pe contributivitate.
„S-au solicitat niște informații suplimentare de Comisia Europeană, cred că este clar că în aceste zile se va închide acest raport. Așteptăm din moment în moment să vină raportul, îl vom traduce și urmează discuțiile cu Comisia Europeană. Va fi o continuare a discuțiilor, nu începerea lor”, a explicat Marius Budăi.
Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual din ianuarie 2023
Vă amintim că vârsta de pensionare a început să crească constant, chiar de la începutul acestui an. În conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare pentru femei va crește de la 61 de ani la 62 de ani.
În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare până în ianuarie 2030, când aceasta va atinge 63 de ani, respectiv 65 de ani în 2035. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.
În 2030, femeile se vor pensiona la 63 de ani, urmând ca în 2035, vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.
Vârsta de pensionare la femei va crește, de-a lungul următorilor ani, astfel:
- 2022 – 61,9 ani
- 2023 – 62 de ani
- 2030 – 63 de ani
- 2035 – 65 de ani
Oficial, vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.