Sute de mii de fani vor străbate în această vară Europa, de la un festival de muzică la altul, pentru a-şi vedea trupele şi artiştii preferaţi. Iată cele mai tari festivaluri de pe Vechiul Continent.

Glastonbury, Marea Britanie, 27-29 iunie

106-14031-41_sinead_22.jpgARTIŞTI: Puzderie! Găseşti tot ce vrei, de la rock la salsa şi muzică electronică. Leonard Cohen, Amy Winehouse, James Blunt, Jay-Z, The Verve, Neil Diamond, Manu Chao, KT Tunstall, The Editors, The Raconteurs, Massive Attack, Sinéad O’Connor, Suzanne Vega, Pete Doherty, Katie Melua, Róisín Murphy, plus o grămadă de alte nume, între care câteva zeci de DJ. N-aveţi nicio şansă să vedeţi toate concertele, dar avantajul e că ai de unde alege.

FUN FACTOR: Inegalabil! Simplu spus, Glastonbury e „tăticul“ festivalurilor de muzică ale verii din Europa; are peste 100.000 de spectatori. Glastonbury este cel mai mare festival desfăşurat în aer liber din Europa, pe păşunile unei ferme din Vale of Avalon, un loc unde, se spune, ar fi fost îngropat miticul rege Arthur. Organizatorii declară că unul dintre obiectivele lor centrale este să aibă profit, pentru a putea face donaţii unor organizaţii ecologiste şi umanitare precum Greenpeace, Oxfam sau WaterAid. În 2005, donaţiile s-au ridicat la 1,35 milioane de lire sterline. Dacă plouă, distracţia e garantată, intri în noroi până la genunchi! În 2005 a plouat în 24 de ore cât în două luni de zile, locul ajunsese literalmente un lac.

CÂT COSTĂ: 155 de lire sterline, pentru trei zile, plus alte cinci lire la înregistrarea pe site-ul festivalului (204 euro), unde faceţi comanda. Va trebui să upload-aţi o fotografie a dvs. deoarece biletele sunt personalizate. Nu se pot cumpăra bilete pentru o singură zi, iar limita e de patru bilete per comandă. Biletele se ridică de la faţa locului între 25 şi 27 iunie; trebuie să aveţi un print al confirmării înregistrării de pe site, paşaportul sau buletinul şi cardul cu care aţi plătit. Puteţi cumpăra, de asemenea, bilete care includ transportul cu autobuzul sau trenul către locul de desfăşurare al festivalului şi/sau bilete de parcare şi de camping; atenţie, dacă le pierdeţi, pierdeţi şi banii!

CUM SE AJUNGE: Destul de complicat. De pe aeroportul Heathrow din Londra mergeţi la staţia de autobuz şi luaţi Reading Railair până la gara Reading, de unde trebuie să luaţi o legătură către Castle Cary, aflat în apropierea festivalului. Consultaţi neapărat site-ul.

SITE: www.glastonburyfestivals.co.uk

Sziget, Ungaria, 12-18 august

ARTIŞTI: Mult mai puţini, dar aleşi pe sprânceană. Lauren Harris, Iron Maiden, R.E.M., Sex Pistols, Kaiser Chiefs, Babyshambles, Jamiroquai, Alanis Morissette, Goran Bregovic, Apocalyptica, Róisín Murphy.

FUN FACTOR: Szigetul e cel mai tare festival din Europa Centrală şi de Est, are loc chiar în Budapesta, pe insula Óbudai, aşa că aveţi ce face, 24 de ore din 24 – iar asta nu e o exagerare, pentru că programul e non-stop. E vesel, mişto şi extrem de aglomerat – peste 370.000 de vizitatori anul trecut. Atenţie, se fumează  „iarbă“ în draci!

CÂT COSTĂ: 150 de euro (inclusiv camping), 12 de euro (fără camping), 30 de euro (pentru o singură zi). Se pot cumpăra direct de pe site-ul festivalului sau de pe www.bilet.ro.

CUM SE AJUNGE: Foarte uşor. Ajungeţi în Budapesta şi luaţi trenul de la gara Batthyány până la staţia Filatorigát.

SITE: www.sziget.hu (există şi o versiune în româneşte!)

Roskilde, Danemarca, 3-6 iulie

106-14030-41_iggypop_22.jpgARTIŞTI: Pe gustul danezilor, deci cu mult rock şi muzică electronică de prima mână. Radiohead, The Raveonettes, Slayer, The Chemical Brothers, Cocorosie, Gnarls Barkley, Goldfrapp, Jay-Z, Judas Priest, Kings of Leon, Mogwai, My Bloody Valentine. Plus Neil Young.

FUN FACTOR: Tare de tot, mai ales că danezii sunt cam ciudăţei din fire – chit că sunt riguroşi ca elveţienii când vine vorba de organizare. Roskilde e o destinaţie pentru cunoscători, organizatorii au numai invitaţi aleşi pe sprânceană. E legendar pentru că acolo au cântat, la începuturile carierei, Bob Marley, Talking Heads, U2, Metallica şi Radiohead. Aveţi şansa să vedeţi nişte debutanţi care ar putea deveni superstarurile de mâine. Tot profitul este donat în sprijinul comunităţii şi pentru cauze umanitare.

CÂT COSTĂ: 1.650 de coroane (circa 220 de euro), pentru un bilet simplu, 2.325 de coroane (310 euro) cu campingul inclus. Comanda se face pe site şi se mai adaugă o taxă de procesare. Dacă aveţi 60 de ani sau mai mult e gratis! Biletele sunt valabile şi pentru cele trei zile de warm-up (29 iulie – 2 august) şi se cumpără de pe site-ul www.billetlugen.dk.

CUM SE AJUNGE: Relativ simplu. Din Copenhaga, de la Gara Centrală, cu trenul (35 km) până la gara Roskilde, de unde luaţi un autobuz până la locul festivalului.

SITE: www.roskilde-festival.dk

Montreux, Elveţia, 4-19 iulie

ARTIŞTI: E cel mai mare festival de jazz din lume, dar lista include şi nume din soul, blues şi rock. Montreux atrage starurile ca un magnet. Quincy Jones, Alicia Keys, Babyshambles, Buddy Guy, Robert Cray, David Sanborn, Deep Purple, Etta James, Gary Moore, Herbie Hancock, Interpol, John Mayall, k.d. lang, Katie Melua, Lenny Kravitz, Leonard Cohen, Paul Simon, Sheryl Crow, The Raconteurs, Travis.

FUN FACTOR: Minim, dacă ai chef de distracţii nocturne/băute/agăţat/ fumat iarbă. Dar la Montreux muzica e regină, e singurul loc unde poţi vedea la un loc nişte muzicieni altminteri foarte dificil de „prins“! Şi, în plus, nu te întorci acasă mahmur şi praf de oboseală.

CÂT COSTĂ: Cu cazarea vă descurcaţi pe cont propriu; e scumpă! Biletele se vând pe pachete tematice de câte (în general) trei concerte, pentru concerte de jazz, blues sau un weekend de muzică braziliană. Preţurile variază între 210 franci elveţieni (130 de euro) şi 3.770 de franci (2.320 de euro), la toate concertele, categoria A, cu băuturi incluse în preţ în limita a 60 de euro. Cea mai ieftină variantă cu bilete pentru toate concertele costă cam 920 de euro, dar veţi sta în picioare. Pachetul de jazz (trei concerte: Quincy Jones, Marcus Miller, Herbie Hancock şi Chaka Khan) costă 450 de euro. Teoretic, biletele se pot comanda direct de pe site, dar, ciudat, noi n-am găsit niciun link. Încercaţi pe www.worldticketshop.com, dar e mai scump.

CUM SE AJUNGE: Simplu. Montreux e la 90 km distanţă de aeroportul din Geneva. Din oraş puteţi lua fie trenul (aveţi 20% reducere cu biletul de concert), fie autobuzul.

SITE: www.montreuxjazz.com

Benicàssim, Spania, 17-20 iulie

ARTIŞTI: Câte ceva pentru toată lumea. Leonard Cohen, Morrissey, Siouxsie, Deah Cab For Cutie, Gnarls Barkley, The Raconteurs, The Kills, My Bloody Valentine, Mika, Babyshambles, Róisín Murphy, Sigur Rós, The New Pornographers.

FUN FACTOR: Prietenos, gălăgios, proaspăt. Festival Internacional de Benicàssim, FIB pe scurt, are fani devotaţi („fiberi“) în toată Europa. Petrecerile de acolo sunt legendare. Benicàssim este situat în apropiere de Valencia, pe coasta Mediteranei. Evident, ziua se poate face plajă.

Nu veţi duce lipsă de opţiuni – în paralel, se desfăşoară şi un festival de scurtmetraje, unul de teatru, concursuri pentru trupe debutante de muzică, concursuri pentru tineri designeri de modă, expoziţii de artă contemporană, spectacole de dans (inclusiv balet clasic) şi… cursuri de vară! Sponsorul oficial e Heineken, deci se bea bere în draci.

CÂT COSTĂ: 170 de euro (patru zile), 155 de euro (trei zile); preţul include campingul pe durata a nouă zile (14-22 iulie). Se achiziţionează de pe site, vezi mai jos.

CUM SE AJUNGE: Uşor, aveţi mai multe variante. Cele mai apropiate oraşe sunt Valencia (55 km) şi Castellón (15 km). Pe durata festivalului va funcţiona o linie specială de autobuz între aeroportul din Valencia şi Benicàssim – cam o oră de mers. Din Castellón pleacă autobuze spre Benicàssim din 15 în 15 minute. Puteţi ajunge şi cu trenul, de la Valencia (o oră), Barcelona (cam trei ore) sau Madrid (patru ore şi jumătate).

SITE: fiberfib.com