Toate pensiile sub 3.000 lei nu vor mai fi impozitate. De când intră în vigoare

Marcel Ciolacu, Guvern, PSD

SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Bucurie mare pentru pensionari! Vor scăpa de impozitarea pensiilor de la 1 octombrie 2024, a dat asigurări premierul României, Marcel Ciolacu.

Guvernul Ciolacu renunță la impozitarea pensiilor de la 1 octombrie

Guvernul Ciolacu va renunța la impozitarea pensiilor sub 3.000 de lei de la 1 octombrie 2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, lucrează deja la actul normativ pentru a putea fi adoptat la timp de Executiv.

„După cum știți, am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniştrii Muncii și Finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să-l adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din octombrie”, a declarat, miercuri, premierul României, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

Pensionarii, cu un ochi plâng, cu altul râd

Declarația sa este un motiv de bucurie pentru circa 3 milioane de pensionari, nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Unora nu li s-a modificat pensia deloc, altora le-a scăzut pensia, iar unii au primit doar 55 de lei în plus, după recalculare.

Un fost bucătar-cofetar, de exemplu, a primit doar 45 de lei în plus, după recalculare, bani insuficienți pentru a se descurca singur, în condițiile în care primește lunar doar 2.223 de lei. Când a aflat că statul român i-a mărit pensia cu doar 45 de lei, i s-a făcut rău. A chemat salvarea. După ce și-a revenit, s-a îndreptat în lacrimi spre Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

„Ieri am chemat salvarea că mi-a venit rău când am văzut! Nu se poate aşa ceva! Mi se pare o bătaie de joc. Cu cine mă compară pe mine, cu care? E prea mare pensia mea? Bucătar-cofetar și am hrănit generaţii de copii.

Te mulţumeşti şi faci din ce ai, dar nu se poate. Chiar să-ţi taie orice drept? Nu-mi permit să-mi iau un aparat de auzit. Cum? Când e între 2.400 de lei şi 5.000 de lei”, a spus pensionara.

La polul opus, un fost ITist, care a muncit atât în România, cât și în străinătate, acuză statul român că i-a dat cu 5.000 de lei mai puțin decât merita. El crede că pensia sa ar fi trebuit să crească până la 22.000 de lei, în urma recalculării. Acum, însă, primește doar 17.000 lei impozabili, adică 16.000 net.

„Ar fi trebuit să crească la 22.000. În IT am muncit. În ţară şi în străinătate. E un haos de pomană! Asta e când faci rapid ca să vezi dacă prezinţi în septembrie nişte rezultate pentru alegeri”, a declarat el.