Evolutie Piata constructiilor ar putea creste in acest an la 9 miliarde de euro

Valoarea lucrarilor de constructii a crescut in primul trimestru cu 20,7% fata de perioada similara din 2005. Ultimii cinci ani au oferit salturi anuale cuprinse intre cinci si zece procente, dar in 2006 rata de crestere se va dubla.




Dezvoltarea acestei industrii se vede cu ochiul liber prin santierele din fiecare oras si incepe sa se simta din ce in ce mai consistent in cifra de afaceri a firmelor de profil, fie ca este vorba de lucrari de executie, fie de vanzari de materiale specifice.
“Piata romaneasca a constructiilor ar putea creste in acest an cu 15-20%, o evolutie similara fiind asteptata si pentru anul 2007”, estimeaza Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Ca nu este o prognoza hazardata o confirma evolutia primelor trei luni, cand, potrivit datelor oferite de Institutului National de Statistica (INS), valoarea lucrarilor de constructii a crescut cu 20,7%, mult fata de anii anteriori si tinand cont ca a fost o perioada rece.


In 2005, volumul lucrarilor de constructii din Romania a fost de 26.491,5 milioane RON (circa 7,4 miliarde euro), cu 9,8% mai mare decat in 2004, conform INS. Apropierea de aderarea la Uniunea Europeana da un impuls pietei, fiind de asteptat ca, odata intrati in marea familie, sa devenim cea mai dinamica piata de constructii. Comparativ, in 2005, cele mai mari cresteri ale pietelor lucrarilor de constructii din spatiul celor 22 tari cuprinse in UE au avut-o Polonia, 9,9%, si Belgia, tot 9,9%, conform Federatiei Industriei Europene de Constructii (FIEC). Pe locurile trei si patru privind dezvoltarea pietelor locale, se afla Cehia si Ungaria si, pe locul cinci, Danemarca.
Potentialul este cu atat mai mare cu cat piata noastra este de patru ori mai mica decat cea poloneza, de exemplu, unde valoarea lucrarilor executate a fost de circa 30 miliarde de euro numai anul trecut.


In ceea ce priveste locuintele, in 2005 s-au terminat 32.368 de unitati, cu 2.241 mai mult decat in 2004. De bun augur pentru 2006 este faptul ca s-au eliberat 43.542 de autorizatii de construire; 89.658 de locuinte erau in diferite stadii de executie, peste 40% din acestea aflandu-se la finisaje. In acest context, este posibil ca, in acest an, sa se finalizeze aproximativ 60.000 case, ceea ce ar insemna aproape un numar dublu fata de anul trecut.

Piata rezidentiala este din ce in ce mai interesanta si diversificata ca oferta datorita investitiilor private. In prima parte a acestui an, cinci mari investitori, Baneasa Investment, GTC, Anchor, Rom Canada si Semanatoarea SA, au anuntat proiecte mari, cu 500 pana la 3.000 de unitati locative in fiecare ansamblu, lucrari care vor demara din acest an si se vor derula pana in 2008. La acestea, se adauga sute de blocuri de apartamente noi, care se construiesc in perioada 2006-2007 in marile orase din tara.


si statul aloca bani pentru locuinte sau atrage fonduri externe. Din acest an intra in vigoare un nou imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), de 140 milioane de euro, prin care se vor realiza peste 9.000 de apartamente pentru tineri, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, pana in 2008. Guvernul intentioneaza sa atraga si alte imprumuturi externe pentru a dezvolta noi ansambluri rezidentiale cu apartamente de inchiriat.


Majoritatea investitorilor in domeniul constructiilor sunt privati, fie ca este vorba de constructia de case, fie de alte lucrari edilitare. Statul pompeaza bani mai ales in infrastructura, fiind de asteptat ca, in acest an, volumul lucrarilor sa fie aproape dublu fata de 2005. La rectificarea de buget, Ministerul Transporturilor, Turismului si Constructiilor (MTCT) a primit mai mult de jumatate de miliard de lei, principalele obiective fiind autostrada Bucuresti-Brasov, continuarea autostrazii Bucuresti-Constanta, soseaua de centura a Capitalei si reabilitarea autostrazii Bucuresti-Pitesti.
Se anunta vremuri bune atat pentru constructori, cat si pentru viitorii beneficiari.

Sectorul constructiilor In cifre

Romania – Uniunea Europeana
Volum total lucrari / 7,4 miliarde euro – 1.004 miliarde euro
Crestere 2005 fata de 2004/ 9,8% – 2,1%
Numar muncitori /426.000 – 14.021.000
Procent din totalul fortei de munca /21% – 7,2%
Procent de crestere a numarului locuintelor noi/ 14,5% – 5,5%

Lucrarile de constructii In Romania

Anul trecut, piata constructiilor a crescut cu 9,8% fata de 2004, dupa ce in anii precedenti cresterile au fost de 6-7%. In 2006, se estimeaza ca valoarea totala a lucrarilor de constructii va creste cu 20%, la fel si in 2007.