Toate serviciile secrete și Camera Deputaților, afectate de decizia Getica 95. Erau printre clienții companiei

SRI

În urmă cu o zi, o mare companie din România a intrat în insolvență. Este vorba de Getica 95, care este cel mai mare furnizor de energie local din piaţa concurenţială. Dosarul din materia falimentului fiind înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău. Acum, s-a aflat că serviciile secrete de la noi, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București vor fi puternic afectate de această decizie.

Getica 95 şi-a cerut insolvenţa. Dosarul a fost înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău. Printre instituțiile care vor fi afectate de această decizie se nunără structuri importante din România. Acestea au semnat contracte de furnizare de energie cu Getica 95. Este vorba de serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București (iluminatul stradal).

Getica 95 s-a numărat printre furnizorii cu cele mai atractive oferte pe piața concurențială. Numai că, între timp, prețurile energiei electrice pe piața angro au explodat. De altfel, ministrul energiei Virgil Popescu a susținut că Getica 95 a ajuns în situația de a cere insolvența pentru că „a riscat foarte mult, a tranzacționat foarte mult pe Piața Zilei Următoare”.

Conform Profit.ro, în ultimul an, compania a semnat contracte importante, pe lângă cel de 76 de milioane de lei cu Metrorex, Getica 95 Com fiind și unicul furnizor de electricitate al serviciilor secrete din România (Serviciul de Telecomunicații Speciale – STS, Serviciul Român de Informații – SRI, Serviciul de Informații Externe – SIE, Serviciul de Protecție și Pază – SPP). Aceste instituții s-au asociat cu Parlamentul – Camera Deputaților – și cu Curtea de Conturi pentru a cumpăra electricitate la comun pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Anunțul cheie făcut de Getica 95

Într-un comunicat de presă, Getica susține că scopul companiei este acela de continuare a activității la aceeași calitate oferită și la aceiași parametri.

“Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piață de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getică 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internăționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă ceea ce a condus la o criză în piață de energie. În plus , prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se precizează în comunicat.

Toate acestea au determinat o creștere aproape exponențială a prețurilor la energia electrică, atât pe piața internă, cât și pe cea europeană.