Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a declarat joi, cu ocazia unei întrevederi cu omologul său sârb Vuk Jeremici la Paris, că din perspectiva Franţei „toate ţările din Balcani ar trebui să devină membre ale Uniunii Europene”, relatează AFP.

„Există în continuare obstacole, dar poziţia noastră politică este foarte clară”, a precizat Kouchner, menţionând că preşedintele Nicolas Sarkozy a reiterat „cu claritate” acest mesaj preşedintelui Boris Tadici.

Serbia trebuie să fie membră a Uniunii Europene

Kouchne a amintit că potrivit Tratatului de la Lisabona, care va intra în curând în vigoare, va fi nevoie de unanimitate pentru aderare. Dar „pentru noi este clar, Serbia trebuie să fie membră a Uniunii Europene”, a afirmat el.

Această poziţie privind zona Balcanilor (Croaţia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania) a fost expusă în situaţia în care Parisul se opune unei aderări cu drepturi depline a Turciei la Uniunea Europeană şi a temerilor exprimate în UE cu privire la o extindere prea mare.

Întrebat dacă autorităţile sârbe întreprind suficiente eforturi pentru a-l reţine pe fostul general Ratko Mladici, cercetat de Tribunalul Penal Internaţional pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în perioada războiului din Bosnia (1992-1995), Koucher a declarat: „dovadă că nu, deoarece nu l-au reţinut”. „„ar cred că fac ce pot. Trebuie să continue, aceasta este ideea esenţială”.

Kouchner a anunţat că Franţa este de acord cu eliminarea vizelor pentru a facilita cetăţenilor sârbi accesul la spaţiul Schengen începând de anul viitor.

Comisia Europeană a propus o astfel de eliminare a regimului de vize pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru începând de la 1 ianuarie 2010.

Kouchner a anunţat că se va deplasa la sfârşitul lui noiembrie la Belgrad şi că un „acord strategic” pentru relansarea relaţiilor a fost finalizat pentru a fi ratificat odată cu această vizită.

SURSA: Mediafax