Grupul Tofan a intrat în insolvenţă, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a admis o solicitare în acest sens din partea distribuitorului de anvelope, o cerere similară fiind făcută şi de fisc.
Avocatul Tofan Gheorghe Piperea a declarat că a solicitat, vineri, Tribunalului Bucureşti, intrarea în insolvenţă a Grupului Tofan, întrucât fabrica de anvelope Danubiana, principalul activ al grupului, evaluat la 15 milioane de euro, este în faliment încă din ianuarie 2008.
Totodată, Tofan are datorii de 300.000 de euro, pe care nu le-a putut onora, potrivit avocatului.
O cerere de insolvenţă a grupului Tofan, deţinut de omul de afaceri Gelu Tofan, a fost formulată în instanţă şi de Direcţia de impozite şi taxe, cu termen de judecată în octombrie.
Insolvenţă şi scandal
Piperea spune că problemele financiare ale grupului au început odată cu „incidentul Ştefan Rădulescu”.
Omul de afaceri Ştefan Rădulescu a fost acuzat că a comis mai multe infracţiuni economice, care ar fi adus prejudicii de ordinul miliardelor de lei vechi, atât bugetului de stat, cât şi unor firme private.
În noiembrie 2004, el a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, folosirea de acte falsificate, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare în formă calificată.
Potrivit informaţiilor făcute publice de procurori, în 2002-2003, ca director general al societăţilor Transporturi Auto Astra SA, Somaco SA şi ca administrator unic al Tofan Trans SA, Ştefan Rădulescu ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fictive. El ar fi urmărit astfel că diminueze TVA şi impozitul pe profit, păgubind astfel bugetul de stat cu 20 de miliarde de lei vechi.
În ianuarie 2006, Gelu Tofan a fost victima unei agresiuni, omul de afaceri bănuindu-l pe Ştefan Rădulescu ca fiind în spatele atacului.
Rădulescu a făcut o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva lui Tofan.
Ulterior, DNA a declanşat cercetări faţă de generalul Eugen Bădălan, şeful Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT), în urma semnării unui contract cu Tofan Grup.
DNA i-a deferit justiţiei pe generalii (r) Eugen Bădălan şi Mihai Popescu, alături de alte patru persoane, pentru prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu peste 1,2 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Dosarul a fost restituit procurorilor anticorupţie, la 1 aprilie 2009, de către instanţa supremă, întrucât ar fi fost încălcate anumite proceduri judiciare.
SURSA: Mediafax