După câteva luni de negocieri, Tokyo Stock Exchange (TSE) a anunţat că oferă 480.000 de yeni pentru o acţiune Osaka Securities Exchange Co Ltd (OSE), o primă de 14% faţă de preţul acţiunilor OSe la închiderea şedinţei de tranzacţionare de luni. Cele două companii vor avea o valoare de piaţă de aproximativ 319 miliarde de yeni (4,14 miliarde de dolari).

Noua companie se va numi Japan Exchange Group Inc. şi va fi condusă de actualul preşedinte al Tokyo Stock Exchange, Atsushi Saito.
Pe plan mondial, operatorii bursieri au anunţat fuziuni şi achiziţii de 83 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, pentru reducerea costurilor şi diversificarea veniturilor.

"Tokyo Stock Exchange este puternică pe piaţa acţiunilor în numerar, iar Osaka Securities Exchange Co pe piaţa derivatelor. Concurenţa între operatorii bursieri mondiali este dură şi ei trebuie să adopte măsuri pentru a deveni mai competitivi", a afirmat Sadakazu Osaki, analist la Nomura Research Institute.

Valoarea combinată a acţiunilor listate la cele două burse va fi depăşită numai de NYSE Euronext (2.000 miliarde de dolari) şi de Nasdaq OMX Group Inc (4.000 miliarde de dolari).
Sursa: Agerpres