'Ne aşteptăm ca explorările la Pungeşti să înceapă în două-trei săptămâni', a declarat directorul Chevron pentru România, Tom Holst.
Grupul american şi-a întrerupt de mai multe ori activităţile pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul României şi a opoziţiei activiştilor ecologişti.
Marţi, Chevron a organizat o deplasare a jurnaliştilor la Pungeşti, unde ar urma să fie forat primul puţ de explorare a gazelor de şist din România. Cu toate acestea, sute de opozanţi, supravegheaţi îndeaproape de jandarmi, au reuşit să se apropie de zona de foraj strigând 'Nu, gazelor de şist'.
Numeroşi locuitori din această regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulică, tehnica de extracţie a gazelor de şist. Deşi această metodă este permisă în SUA, ea este interzisă în Franţa. Însă, Tom Holst a dat asigurări că grupul Chevron va respecta normele de mediu.
'Nu vom utiliza fracturarea hidraulică pentru explorare', a insistat Tom Holst, adăugând că orice decizie cu privire la o eventuală extragere prin intermediul metodei de fracturare hidraulică nu va fi luată decât peste trei sau cinci ani.
Potrivit unui raport al US Energy Information Agency (EIA), Polonia are cele mai mari rezerve de gaze de şist din Europa (4.190 de miliarde de metri cubi), urmată de Franţa (2.879 miliarde de metri cubi) şi România, cu o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist.
Sursa: Agerpres