'Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcţionare de maxim patru zile', a declarat Petcu, la începutul şedinţei de Guvern.
El a precizat că a solicitat verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie.
'Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi în Ministerul Energiei', a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi elaborate proceduri 'foarte clare şi bine stabilite'. 'Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne acum într-o situaţie limită, pe care doar cu experienţa celor din sistem am reuşit s-o trecem', a susţinut demnitarul.
În ceea ce priveşte stocurile de gaz, el a arătat că în depozitele Romgaz se află la ora actuală 1.000.450.000 de metri cubi.
'Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 milioane de metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 milioane metri cubi, depozite – 26 milioane metri cubi, import – 13 milioane metri cubi şi 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport. În această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale (…) de 38 milioane metri cubi. Vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marţi seara în intervalul 18,00 – 19,00, acesta fiind de 9730 MW', a mai spus Toma Petcu.
El a reiterat faptul că a dispus o serie de măsuri pentru funcţionarea normală a sistemului energetic, cum ar fi asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia pe păcură în perioada de vârf de consum pe gaze. AGERPRES