"Înainte de 1990, existau circa 325 de sisteme centralizate de alimentare cu căldură, iar astăzi mai sunt numai 64, consumatorii casnici alegând în continuare să se debranşeze. Dintre cele 64 de sisteme centralizate, circa 90% se află deja sub controlul autorităţilor locale", a declarant Toma Petcu.
"Consumatorii casnici sunt, acum, principalii clienţi ai serviciului centralizat de furnizare a energiei termice, o schimbare majoră faţă de 1990, când industria era principalul beneficiar. Dar, dispărând multe obiective industriale din marile oraşe, sistemele centralizate de transport şi distribuţie ale agentului termic au ajuns supradimensionate", a mai spus ministrul Energiei.
El a subliniat că "în ultimii 27 de ani s-a investit foarte puţin în aceste sisteme" și crede că în aceste condiţii, "conductele sparte, echipamentele uzate fizic şi moral conduc la pierderi importante de agent termic", iar ar consumatorii "nu sunt dispuşi să plătească" pierderile altora.
"Acest sector are nevoie de investiţii masive. Sistemele publice de agent termic trebuie redimensionate, pentru că păstrarea lor la dimensiunile actuale nu rezolvă nicio problemă. De exemplu, ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România este într-o astfel de situaţie. În acest caz considerăm că o soluţie de eficientizare şi modernizare poate fi transferul către Primăria Capitalei", a arătat Petcu.
"Suntem deja într-un dialog strâns cu Primăria pentru a găsi cea mai bună soluţie de transfer a ELCEN. Ne gândim inclusiv la crearea unei autorităţi unice care să coordoneze atât RADET, cât şi ELCEN, şi care să funcţioneze în subordinea Consiliului General al Capitalei. Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică reprezintă soluţia optimă şi cred că este necesară şi elaborarea unei strategii naţionale în privinţa energiei termice", amenționat ministrul.
AGERPRES