Experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro, în valoare de până la 500 de miliarde de euro, spun analiştii, care anticipează că, la şedinţa de politică monetară de joi, BCE ar urmă să anunţe măsuri de relaxare cantitativă pentru a preveni deflaţia.

"Piaţa se aşteaptă la o astfel de decizie, despre care BCE a făcut, de altfel, deja anunţuri", spune Cerny.

Extinderea programului de relaxare cantitativă va ajută marile bănci europene, iar influenţă pozitivă va fi transmisă şi pentru subsidiarele din state central şi est europene, că România, a declarat, la acelaşi Forum, Nicolae Dănilă, consilier al viceguvernatorului BNR Liviu Voinea şi acţionar al grupului Erste, de la care a primit acţiuni în perioada în care a condus BCR, banca deţinută în România de austrieci.

BCE a accelerat oricum tipărirea de bani în ultimii ani, în încercarea de a preveni deflaţia şi de a ajută statele din zona euro să iasă din criză. Euro s-a depreciat, dar efectele pozitive clare pentru creşterea economică au întârziat, însă să apară, iar pieţele financiare şi statele europene îndatorate au devenit dependenţe de "drogul" relaxării cantitative, cerând intervenţii tot mai mari din partea BCE.

Noul program de achiziţii de bonduri guvernamentale, controversat în condiţiile în care implică o finanţare a guvernelor de către banca centrală, de neconceput în urmă cu câţiva ani, va crea volatilitate şi distorsiuni şi mai mari în pieţe, avertizează alţi investitori. "E un timp minunat să fii emitent de titluri, chiar dacă nu pentru motive corecte fundamental, dar nu e un timp bun să fii investitor", a declarat, la Viena, Michael Cirami, Co-Director of Global Income la Eaton Vance, adăugând: "acestea nu sunt vremuri normale! Nu ştim când vor reveni vremurile normale…poate când decidenţii politicilor publice nu vor mai face atâtea greşeli".

Efectele benefice ale relaxării cantitative agresive în Europa sunt puse la îndoială şi de David Smart, managing director la Franklin Templeton Solution, care gestionează în România Fondul Proprietatea. "Pe termen scurt pot fi efecte pozitive în creşterea valorii activelor. Pe termen lung, însă, nu vor obţine prea mult. Nu atâta timp cât nu se rezolva problemele demografice, cele structurale din economie, agricultură, etc", a spus acesta la Forumul Euromoney.