Tomasz Telma (IFC): Participarea sectorului privat la proiecte de infrastructură ar trebui să fie o prioritate

Participarea sectorului privat la proiecte de infrastructură, eventual prin varianta Parteneriatului Public Privat, ar trebui să fie o prioritate pentru ţările din sud-estul Europei în următorii trei ani, a declarat joi, la Bucureşti, Tomasz Telma, directorul pentru Europa şi Asia Centrală a International Finance Corporation (IFC), în cadrul Conferinţei "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe".

Întrebat ce ar dori să se schimbe în regiune într-un termen de trei ani, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al IFC a răspuns "participarea sectorului privat la infrastructură, prin privatizare, PPP sau orice altceva, este mult mai eficient."

Oficialul IFC a afirmat, în cadrul conferinţei, că atunci "când comparăm această parte a lumii cu alte regiuni emergente ale lumii, observăm că în regiune competitivitatea este destul de scăzută, productivitatea muncii este destul de scăzută, iar abilitatea ţărilor de a implementa proiecte de infrastructură este şi mai scăzută".

Pentru a ameliora situaţia, a spus Tomasz Telma, guvernele trebuie să acţioneze, printre altele, pentru "pregătirea capacităţii de a derula proiecte de infrastructură, crearea unui climat bun pentru IMM-uri, crearea de oportunităţi pentru ameliorarea educaţiei şi a productivităţii muncii".

Directorul pentru Europa şi Asia Centrală a IFC a mai spus că înţelege reticenţa guvernelor de a scoate la privatizare unele dintre companii, care nu sunt atât de atractive pe cât se crede şi că din perspectivă socio-politică acest lucru este o provocare.

"Privatizarea nu trebuie să fie neapărat o vânzare a unor bunuri de valoare strategică, ci este vorba despre modul în care sunt alocate resursele şi cum sunt manageriate. În special în ceea ce priveşte infrastructura, este multă experienţă în sectorul privat care poate fi valorificată", a mai afirmat Tomasz Telma.

Conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe' se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv la Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul reuneşte peste 300 de participanţi, care dezbat şi analizează provocările şi oportunităţile pe care le prezintă economiile din sud-estul Europei.

SURSA: Agerpres