Votul românilor din diaspora. Schimbările adoptate de Guvern pentru alegerile din 2024

vot

Vot/SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbare privind votul românilor din diaspora! Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a făcut anunțul vineri, pe data de 8 martie.

Votul românilor din diaspora va fi înregistrat electronic

Toni Greblă a declarat că votul românilor din diaspora nu va mai fi efectuat pe liste suplimentare consemnate cu pixul. Acesta va fi înregistrat electronic. Mai exact, acest lucru se va face prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV).

După ședința extraordinară a Guvernului, președintele AEP a declarat că modul în care se va desfășura votul în străinătate pentru românii din Diaspora reprezintă un element de noutate.

Listele suplimentare erau anterior consemnate cu pixul. Acum, spune Greblă, sunt înregistrate electronic prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).

„S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celui care vota, acum folosim SIMPV, o aplicaţie.

Lista suplimentară pentru cetăţenii români rezidenţi în străinătate se generează electronic şi se câştigă şi timp, şi acurateţe, pentru ca un cetăţean care a votat o dată în străinătate să nu poate să mai voteze în altă secţie din ţară sau din străinătate”, a declarat acesta.

Toni Greblă / SURSA FOTO: Inquam Photos, Eduard Vînătoru

Aleșii locali care vor să candideze din partea altui partid pot face acest lucru cu până la 45 de zile înainte de scrutin

Președintele AEP a mai precizat că aleșii locali care doresc să candideze din partea unui alt partid la alegerile din 9 iunie vor putea face acest lucru cu până la 45 de zile înaintea scrutinului.

„De la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze, consilier, primar, preşedinte de consiliul judeţean, în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă. Are la dispoziţie 25 – 35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci, are această posibilitate să îşi depună candidatura în numele altui partid.

El nu pierde mandatul pe care îşi exercită atribuţiile în prezent. Până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte de consiliu judeţean, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie”, a spus el, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Mai departe, Greblă a explicat că în ordonanța de urgență care comasează alegerile europarlamentare cu cele locale din 9 iunie, aleșilor locali li s-a oferit posibilitatea de a migra de la un partid la altul fără a-și pierde mandatul.

Potrivit acestuia, „este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul”.

„Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putu înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a afirmat președintele AEP.

Vineri, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pentru data de 9 iunie. Un articol al acestei ordonanțe prevede că persoanele care dețin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără ca mandatul pe care îl dețin deja să înceteze.