Vineri dimineaţă, la Institutul “Matei Balş” din Capitală a avut loc un incendiu ce s-a soldat, din nefericire, cu patru morţi.

“Toni era și el conectat la butelie de oxigen”

Printre pacienţii care se aflau în unitatea medicală la momentul izbucnirii incendiului se afla şi Toni Grecu, fondatorul grupului Divertis. Bărbatul era internat în spital de mai bine de două săptămâni, în urma infectării cu COVID-19. Toni Grecu avea nevoie de oxigen suplimentar pentru a putea respira.

Soţia sa a precizat că Toni Grecu se afla la etajul al doilea al spitalului, în timp ce incendiul a fost localizat la parter.

“Toni este evaluat acum de medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Nu știu care este exact starea lui. Știu doar că incendiul a avut loc la parter, iar Toni se afla într-un salon de la etajul doi”, a precizat Cristina Grecu pentru jurnaliştii de la Libertatea.

Ea mai afirmă că toate persoanele internate în Pavilionul cu numărul 5, acolo unde a izbucnit incendiul, reprezentau cazuri COVID medii, cu necesar suplimentar de oxigen.

“Toni era și el conectat la butelie de oxigen. Toți de aici aveau nevoie de oxigen”, a explicat soţia lui Toni Grecu.

Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Zeci de echipaje, mobilizate pentru a oferi asistenţă; clădirea fusese ultima dată controlată în noiembrie

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul “Matei Balş”.

La faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple, spune coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa.

La nivelul Spitalului Floreasca, în urma declanşării “planului roşu”, au fost mobilizaţi aproape 100 de medici şi asistenţi, suplimentar pentru a interveni “dacă este cazul”, mai spune medicul.

De la “Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, “Sfântul Ioan” şi “Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

Încă nu se cunoaşte cauza izbucnirii incendiului, însă una din pistele pe care merg anchetatorii este că totul ar fi plecat de la o aerotermă. Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.