Potrivit lui Blair, acest moment este unul “excitant, dar plin de incertitudini”. “Noi (occidentalii) trebuie să avem o strategie de angajament faţă de forţele democratice şi de modernizare din regiune. Trebuie să ajutăm aceste ţări să meargă în direcţia schimbării”, a declarat Blair pe postul de televiziune BBC, subliniind ‘enormele beneficii’ pe care acest lucru l-ar putea avea asupra procesului de pace.
În opinia lui Blair, chiar dacă situaţia din Egipt a fost “puternic destabilizatoare” pentru Autoritatea Naţională Palestiniană, instalarea la Cairo a unui guvern moderat “va fi în avantajul responsabililor palestinieni cei mai deschişi spre modernizare”.
“Această regiune trăieşte o tranziţie. Problema care se pune este ‘spre ce?’. Aceasta poate fi spre o democraţie deschisă şi modernă, ceea ce sperăm, dar poate fi şi spre ceva foarte extrem şi dur”, a atenţionat trimisul special al Cvartetului (ONU, SUA, UE şi Rusia).
Totodată, Blair i-a luat apărarea lui Mubarak, subliniind că acesta a fost “forţă pentru stabilitate în regiune şi pentru procesul de pace’. ‘Nu puteţi să-l convocaţi la Casa Albă, în urmă cu cinci luni, în calitate de partener în procesul de pace, iar acum să uitaţi acest lucru”, a spus Blair.
Sursa:Agerpres
Tony Blair: După plecarea lui Mubarak, Orientul Mijlociu se află într-un moment de cotitură
13 februarie 2011, 17:00
Ultima modificare în 13 februarie 2011, 19:00
Tony Blair, trimisul special al Cvartetului pentru Pace în Orientul Mijlociu, a declarat că, după plecarea lui Hosni Mubarak, OM se află într-un “moment de cotitură”, începând de la care regiunea s-ar putea angaja pe drumul democraţiei, cu condiţia să fie ajutată de Occident, informează AFP.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook