Prestigioasa revistă Forbes publică, anual, clasamentul celor mai bogați 400 de americani. Anul acesta, Forbes a observat că în America au fost totuși, mai puțini milionari din cauza inflației.
O parte dintre super-bogații Americii au reușit să facă averi impresionante ca inovatori în domeniul tehnologie. Folosind datele Forbes, site-ul GOBankingRates a identificat cei mai bogați zece oameni din America.
Lista include vârsta, averea și sursa acestor averi de miliarde. Primul în acest clasament este excentricul Elon Musk, cu o avere de 255,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Ultimul în acest top 10 este Jim Walton, cu o avere estimată la 57,4 miliarde dolari.
10. Jim Walton
Avere netă: 57,4 miliarde de dolari
Vârsta: 74
Sursa de venit: Walmart
Fiul cel mai mic al fondatorului Walmart, Sam Walton, Jim și-a cedat, in 2016, locul în consiliul de administrație al companiei propriului său fiu, Steuart. Acum, Jim Walton este și președinte al Arvest Bank.
9. Michael Bloomberg
Avere netă: 76,8 miliarde de dolari
Vârsta: 80
Sursa de venit: Bloomberg LP
Michael Bloomberg și-a construit uriașa avere de la zero. A început pe Wall Street, înainte de a ridica un imperiu financiar bazat pe mass-media și tehnologie.
8. Steve Ballmer
Avere netă: 77,9 miliarde de dolari
Vârsta: 66
Sursa de venit: Microsoft
Steve Ballmer s-a alăturat Microsoft în 1980. În calitate de CEO, între 2000 și 2014, a condus compania prin criza dot-com, ascensiunea Google și inovația Apple. După ce s-a retras de la Microsoft, și-a descoperit o nouă pasiune: a cumpărat echipa NBA Los Angeles Clippers.
7. Sergey Brin
Avere netă: 81,7 miliarde de dolari
Vârsta: 49
Sursa de venit: Google
Sergey Brin nu mai este președintele companiei-mamă a Google, Alphabet, dar rămâne membru al consiliului de administrație și acționar majoritar. Alături de Larry Page a fost co-fondator Google. Brin este cel mai bogat imigrant din America. Familia lui s-a mutat din Rusia în SUA, când Brin avea 6 ani.
6. Larry Page
Avere netă: 85,1 miliarde de dolari
Vârsta: 49
Sursa de venit: Google
Larry Page este co-fondator Google. El a jucat un rol esențial în dezvoltarea algoritmului care a făcut posibilă căutarea pe internet. Deși a demisionat din funcția de CEO al Alphabet, rămâne acționar majoritar.
5. Larry Ellison
Avere netă: 89,7 miliarde de dolari
Vârsta: 78
Sursa de venit: Oracle
Larry Ellison deține mai mult de o treime din Oracle, gigantul software pe care l-a co-fondat. A făcut parte din consiliul de administrație al Tesla din decembrie 2018 până în vara aceasta. Deține aproximativ 15 milioane de acțiuni ale companiei lui Elon Musk.
4. Warren Buffett
Avere netă: 92,4 miliarde de dolari
Vârsta: 92
Sursa de venit: Berkshire Hathaway
Warren Buffett este considerat unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile. A cumpărat primele acțiuni când avea doar 11 ani. Buffett și Bill Gates s-au asociat în 2010 pentru a forma „Giving Pledge”, un fond care cere miliardarilor să doneze cel puțin jumătate din active către organizații de caritate.
3. Bill Gates
Avere netă: 102,2 miliarde de dolari
Vârsta: 66
Sursa de venit: Microsoft
Deși a adunat impresionanta avere ca fondator al Microsoft și ani la rând a fost primul în topul miliardarilor, Bill Gates este cunoscut acum pentru acțiunile filantropice prin intermediul celei mai mari organizații de caritate din lume, Fundația Bill și Melinda Gates. Bill și Melinda Gates a anunțat anul trecut că divorțează. Melinda Gates a primit 6 miliarde de dolari în acțiuni.
2. Jeff Bezos
Avere netă: 138,6 miliarde dolari
Vârsta: 58
Sursa de venit: Amazon
Jeff Bezos a făcut avere de pe urma Amazon, gigantul de comerț electronic pe care l-a înființat în garajul său, în 1994. Bezos a demisionat din funcția de CEO în 2021, dar rămâne președinte executiv. A divorțat n 2019 de MacKenzie Scott și i-a cedat un sfert din acțiunile Amazon pe care le deținea la acea vreme. Bezos deține în continuare aproape 10% din companie.
1. Elon Musk
Avere netă: 255,1 miliarde USD
Vârsta: 51
Sursa de venit: Tesla, SpaceX
Elon Musk, co-fondatorul și CEO al producătorului de mașini electrice Tesla, a achiziționat recent Twitter. În prezent, deține 9,1% din compania de social media, pe lângă un pachet de acțiuni de 25% din Tesla. SpaceX, compania spațială privată a lui Musk, valorează 127 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.