Top 10 – Cei mai cruzi dictatori ai tuturor timpurilor

Un dictator este definit ca o persoană care conduce o țară cu o autoritate absolută și încalcă regulile într-un mod brutal. De-a lungul istoriei, mulţi dictatori au rămas la conducere pentru foarte mult timp, în ideea de a deține puterea supremă. Ei şi-au folosit adesea puterea pentru a duce la îndeplinire ceea ce doresc, chiar cu prețul vieților omenești.

Oamenii de azi recunosc sacrificiile celor care au fost supuşi tiraniei acestor dictatori. De asemenea, trebuie să învăţăm din istoria dureroasă a trecutului, pentru a evita o revenire la dictatură, scrie site-ul lolwot.com.

1. Mao Zedong (1893 – 1976) a fost un lider comunist chinez și revoluționar care a condus Republica Populară Chineză. În primilor 5 ani de dictatură, Mao a ordonat ca între 4 și 6 milioane de oameni să moară la lagărele de muncă. El a initiat două programe populare, Marele Salt Înainte și Revoluția Culturale. Cu toate acestea, programele sale au dus la moartea a 20 de milioane de persoane. Toţi cei care l-au criticat au fost executaţi. În timpul regimului lui Mao se estimează că au murit 78 de milioane de oameni. Mao Zedong a murit la 9 septembrie 1976, la varsta de 82 de ani, în urma unui atac de cord.

2. Adolf Hitler (1889 – 1945) a condus Germania din 1933 până în 1945. A promovat naționalismul german și antisemitismului. Când a devenit un cancelar în 1933, el a devenit Conducător „Fuhrer” al celui de-al Treilea Reich. Cu obsesia lui pentru putere și politici fasciste, Hitler a început militarizarea care a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul regimului lui Hitler, milioane de oameni au pierit în lagărele de concentrare. Se estimează că 6 milioane de evrei și 1,5 milioane de rromi sau un total de 17 milioane de oameni au murit în timpul Războiului Mondial. Hitler s-a sinucis la 30 aprilie 1945, cu câteva zile înainte ca Berlinul să se predat necondiționat forţelor aliate.

3. Iosif Vissarionivici Stalin (1878 – 1953) a fost dictatorul Uniunii Sovietice de la începutul anilor 20 până la moartea sa, în 1953. El a modernizat Rusia în timp ce a răspândit teroarea în rândul populaţiei. Planurile sale de industrializare rapidă și politicile agricole au dus la moartea a milioane de oameni din cauza foametei. Se estimează că între 2,6 milioane şi 10 de milioane de oameni au murit din cauza foametei severe. Stalin a fost, de asemenea, cunoscut ca iniţiator al Marii Epurări. A fost o campanie prin care orice persoană care s-a opus idealurilor sale era ucisă. Toţi cei care i s-au opus au fost executați. În afară de moartea prin înfometare, arhivele sovietice menţionează că în perioada 1921 – 1953 au existat 799,455 execuții, 1,7 milioane de decese în Gulag și 390.000 de decese în urma relocărilor forţate. U total de 2,9 milioane de decese sunt înregistrate în mod oficial în timpul regimului stalinist. Iosif Stalin a murit în 5 martie, 1953 din cauza unui accident vascular cerebral.

4. Pol Pot (1925 – 1998) a fost liderul comunist al Khmerilor Roșii care a condus Cambodgia – Kampuchia Democrată la acea vreme – din 1975 până în 1979. În timpul dictaturii sale, un număr estimat la 2,5 milioane de cambodgieni au murit executaţi, în urma bolilor și foametei. Pol Pot a imaginat un plan egalitarist, astfel că el a trimis oameni de la oraș să lucreze pământul, în timp ce ţăranii s-au mutat la oraș. Planul său nu a obținut rezultatele scontate şi atunci i-a pedepsit pe oameni, privându-i de produse alimentare, medicamente și educație. Pol Pot a dispus ca toţi cei care nu urmează idealurile sale să fie executaţi. Mișcarea Khmerilor Roșii s-au prăbușit, iar influența lor a încetat. Pol Pot s-a retras într-o regiune izolată a ţării, la frontiera cu Thailanda. A murit în somn 15 Aprilie 1998 din cauza unei insuficienţe cardiace, pe când se afla plasat în arest la domiciliu de către facţiunea Ta Mok a Khmerilor Roşii.

5. Kim Il-Sung (1912 – 1994) a fost dictatorul din Coreea de Nord care a condus țara într-o direcție îngrozitoare. A fost tatăl următorului lider Kim Jong-il şi bunicul actualului conducător de la Phenian Kim Jong-un. Kim Il-sung a acuzat Statele Unite pentru toate problemele din țara lui. Potrivit dictatorului nord-coreean, SUA a răspândit o boală în rândul populației. De asemenea, el l-a copiat Stalin și a dispus epurări pentru a speria oamenii. Kim Il-sung este asociat cu 1,6 milioane de decese, înainte de a muri la 8 Iulie 1994.

6. Saddam Hussein (1937 – 2006) a fost al cincilea președinte al Irakului. El a condus ţara de la 16 Iulie 1979 până la 9 Aprilie 2003. În timpul madatelor sale, Saddam a inițiat un genocid împotriva mai multor etnii. El a fost, de asemenea, responsabil pentru războiul împotriva Iranului și invadarea Kuweit-ului. În timpul său, numărul decese a urcat la 2 milioane. Pe 14 decembrie 2003, Saddam a fost capturat de forțele americane într-o fermă în apropiere de Tikrit. În 2004, el a fost acuzat de crime comise împotriva locuitorilor din Dujail, care au inclus torturarea femeilor și copiilor și uciderea a 148 de persoane. În noiembrie 2006, Saddam Hussein a fost găsit vinovat de acuzații și a fost condamnat la moarte. El a fost spânzurat pe 30 decembrie 2006.

7. Mengistu Haile Mariam (n.1937) a fost un politician proeminent care a condus Etiopia între 1974 şi 1991. El a fost, de asemenea, colonel în cadrul Derg, milițiile comuniste. Mariam a inițiat campania Teroarea Roşie, descrisă ca fiind cea mai mare ucidere în masă din Africa. Numărul decese pentru care se se face responsabil Mengistu variază de la 500.000 la 2.000.000. După războiul civil, instanța a constatat că Mengistu Haile Mariam se face vinovat de genocid, iar dictatorul a fugit în Zimbabwe.

8. Hideki Tōjō (1884 – 1948) a fost general în Armata Imperială Japoneză, dar carierist fiind, şi-a asumat, de asemenea, funcția de ministru de Externe, Ministrul Comerțului, Ministrul Afacerilor Interne, ministrul Armatei, ministrul Educației și prim-ministru. Tōjō a creat, de asemenea, legături cu naziştii în speranța că va deţine puterea împreună cu Adolf Hitler. Hideki Tōjō este responsabil de atacarea mai multor țări din Asia şi se face vinovat de 5 milioane de decese în timpul războiului. După conflagraţie, Hideki Tōjō a fost arestat și executat pentru crime de război. A fost spânzurat pe 23 decembrie 1948.

9. Idi Amin (1925 – 2003) a fost al treilea președinte al Ugandei. Dictatura sa a fost marcată de brutalitate, încălcări ale drepturile omului şi persecuții etnice. Idi Amin este supranumit Măcelarul de Uganda. Opozanţii şi adversarii săi au fost torturați și închiși, înainte de a muri. Pe vremea lui Idi Amin, oamenii au fost ucişi într-un mod brutal, prin tăierea membrelor sau organelor genitale sau au fost chiar jupoiţi de vii. Experții sunt de părere că Idi Amin este responsabil de moartea a între 100.000 şi 500.000 de decese. La finalul regimului său, Idi Amin a fugit în Libia și apoi Arabia Saudită, unde a murit pe 16 august 2003.

10. Ismail Enver Paşa (1881 – 1922) a fost liderul Imperiului Otoman în timpul Războaielor Balcanice și în Primul Război Mondial. Învins întotdeauna în timpul războiului, Enver a dat vina pe armeni pentru eșecurile sale, în ideea de a acoperi pierderile. Din moment în care a dat vina pe armeni, el a declanşat Genocidul Armean. Termenul de genocid a fost folosit în premieră pentru a descrie ce le-au făcut otomanii sub conducerea lui Enver Pașa armenilor. El se face responsabil de moartea a 1,2 milioane de armeni, 350.000 de greci, 500.000 de asirieni şi 480.000 de greci anatolieni. Enver Paşa a fost ucis pe 04.08.1922, într-un atac-surpriză al adversarilor săi.