10. Regele Letsie al 111-lea al Lesotho-ului
Deține 3.034.948 ha din Lesotho, inclusiv minele de diamant ale țării. Regele Letsie este pentru a doua oară monarh al Lesotho-ului, după ce în trecut a fost înlocuit de tatăl său aflat în exil, după care a urcat din nou la tron la moartea acestuia, un an mai tâziu.
9. Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck al Bhutan-ului
Are în proprietate 3.884.982 hectare de teren agricol fertil și unic în regatul Bhutan. Fostul student al academiei Philips Andover a fost încoronat în 2008 și a devenit forța din spatele renașterii democrației în Bhutan.
8. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei
Controlează 9.229.940 hectare din regatul hashemit al iordanului, unul dintre puținii membrii atât ai Ligii Arabe, cât și ai Organizației Mondiale a Comerțului. Moștenitor al tatălui său, popularul rege Hussein, este unul dintre cei mai loiali aliați ai Statelor Unite în regiune, iar momentan se confruntă cu aceleași probleme pe care le traversează întregul Orient Mijlociu. Regele a jucat un rol secundar în Star Trek: The Next Generation.
7. Regele Gyanendra al Nepalului
Are în proprietate 14.762.932 ha din Nepal, ceea ce înseamnă că, teoretic, deține și muntele Everest. Chiar dacă țara a trecut la o structură politică de tip republică Maoistă, în anii 1990, familia regală deține în continuare întregul Nepal. Gyanendra are titlul de șef al statului, dar este în mod antitetic prieten cu guvernul socialist.
6. Sultanul Qaboos al Omanului
Acesta controlează întregul ținut, în principal deșertic, al Omanului, care include și porturile de la coasta Sur, un punct major de comerț în regiune. Qaboos este atât conducătorul Omanului, cât și al forțelor militare. Este un lider occidentalizat în comparație cu vecinii săi. El lasă femeile să lucreze în cabinetul său, pe care îl numește Diwan.
5. Regele Bhumibhol al Tailandei
În total are 51.799.762 ha din Tailanda inclusiv linia de coastă a ţării, importantă pentru turism, dar şi oraşele puternice economic. Bhumibhol este rege din 1950, la 11 ani de la schimbarea numelui ţării din Siam în Tailanda. Este cel mai longeviv rege din Asia şi atât de iubit de popor, încât un zvon despre înrăutăţirea sănătăţii sale a cauzat un şoc puternic pentru pieţele financiare ale ţării în 2009.
4. Regele Mohammed al VI-lea a Marocului
Deţine cei 71.062.798 ha ai Marocului, punctul istoric de comerţ dintre Europa şi Africa, care a dezvoltat o economie destul de sănătoasă în ciuda unui secol 20 şi început de secol 21 turbulente. Mohammed este primul mare susţinător al democraţiei din instoria vre-unei monarhii, care merge până în anul 1036. Proprietăţile pe care le are şi bunurile moştenite indică o avere estimată la 2 mld. dolari.
3. Papa Benedict
Deține cele 44 ha din „Marea Sfântă“, care constituie Vatincanul, la care se adaugă, în mare, 71.629.358 hectare de teren deţinut de biserica catolică peste tot în lume, inclusiv sutele de ambasade ale Vaticanului care aparţin legal de Marea Sfântă, ca naţiune independentă.
2. Regele Abdullah al Arabiei Saudite
Are controlul absolut asupra celor 214.969.013 hectare de teren bogat în petrol al Regatului Arabiei Saudite şi un PIB care anul trecut a fost estimat la circa 618 mld. dolari. Moştenitor al tronului tatăului său, regele Fahd, Abdullah a continuat dansul diplomatic cu SUA început de tatăul său, în ceea ce priveşte drepturile asupra petrolului saudit. Problemele sale recente, cu răscoala poporului, au aruncat preţul petrolului în aer.
1. Regina Elisabeta a II-a
Are în proprietate 2.670.925.238 ha de teren în toată lumea, incluzând Marea Britanie, Irlanda de Nord, Canada, Australia și alte câteva parcele pe ici pe colo. Nu trebuie uitat de Insulele Falkland. Al treilea (și în curând al doilea) cel mai longeviv monarh al Angliei, Elisabeta a II-a deține titlul regal peste statelor din Commonwealth. Regina Elisabeta este de departe cel mai mare proprietar din lume, în contextul în care al doilea clasat, regele Abdullah, are circa 12% din suprafața de teren pe care o are regina.
SURSA: Business Insider