Top 10 cele mai bune economii în care producția este cea mai importantă. Pentru primele 50 de economii ale lumii, sectorul serviciilor este cel mai mare contributor la produsul intern brut (PIB) al țării. Pentru economia mondială, producția contribuie cu 15%, cu mult în urma sectorului serviciilor, cu 67%.
Cu toate acestea, producția joacă încă un rol semnificativ pentru multe economii. Topul de mai jos le clasifică după contribuția pe care o aduce sectorul producției la produsul intern brut (PIB) al țării. Datele provin de la Banca Mondială, începând cu 2023, scrie Visual Capitalist.
Top 10 economii după ponderea din PIB din producție
În fruntea listei, producția contribuie cu peste 30% la economiile uno state ca Puerto Rico și Irlandei.
Clasament Țară Producție
Valoare în PIB Top export (2022)
- Puerto Rico 46% produse farmaceutice
- Irlanda 34% produse farmaceutice
- Eswatini 28% Amestecuri parfumate
- China 26% Echipamente de difuzare
- Thailanda 25% Piese pentru mașini de birou
- Haiti 24% Îmbrăcăminte
- Coreea de Sud 24% Circuite integrate
- Vietnam 24% Echipamente de difuzare
- Malaezia 23% Circuite integrate
- Belarus 23% Îngrășăminte
Puerto Rico a reprezentat aproape o cincime din exporturile de produse farmaceutice din SUA
Produsele farmaceutice joacă un rol important în ambele economii. Puerto Rico a devenit un centru pentru producția americană după ce un stimulent (acum expirat) a scutit companiile americane de la plata taxelor federale în teritoriile SUA.
În 2020, Puerto Rico a reprezentat aproape o cincime din exporturile de produse farmaceutice din SUA, de 66 de miliarde de dolari.
Irlanda găzduiește companii farmaceutice încă din anii 1960
Între timp, Irlanda găzduiește companii farmaceutice încă din anii 1960, când acestea fabricau ingrediente farmaceutice active (API) pentru utilizare ulterioară în medicamentele finite. Acum, Irlanda este un exportator- cheie de vaccinuri.
Graficul arată că cinci dintre primele 10 țări se găsesc în Asia. Cunoscută drept „fabrica lumii”, China este pe această listă, la fel ca gigantul electronic Coreea de Sud.
Dar baze mai noi ale producției asiatice au apărut în anii 2010 în Malaezia, Thailanda și Vietnam.
Pentru economia mondială, producția contribuie cu 15%, cu mult în urma sectorului serviciilor, cu 67%.
Tendințe de producție care vor schimba industria
Producția a suferit o transformare digitală majoră în ultimii câțiva ani, progresele tehnologice, cerințele în evoluție ale consumatorilor și pandemia COVID-19 servind drept catalizatori majori pentru schimbare.
Iată tendințele majore de producție care vor schimba industria pe viitor
Digitalizarea și industria 4.0
Digitalizarea a avut un impact profund asupra sectorului de producție, permițând întreprinderilor să optimizeze procesele, să îmbunătățească calitatea și să reducă costurile.
Industria 4.0, cunoscută și ca „a patra revoluție industrială”, este cea mai recentă fază a transformării digitale a industriei de producție. Acesta integrează tehnologii avansate, cum ar fi Internetul lucrurilor (IoT), inteligența artificială (AI) și cloud computing, în procesele de producție existente ale unei organizații.
Industria 4.0 permite producătorilor să efectueze colectarea și analiza în timp real a datelor pentru cantități mari de date, oferindu-le informații valoroase asupra operațiunilor lor.
De asemenea, ajută organizațiile să gestioneze și să întrețină mai ușor echipamentele, utilizând stocarea în cloud și facilitând comunicarea între echipamentele activate pentru a crea sisteme de producție mai flexibile și agile, care se pot adapta rapid la schimbările cererii.
Inteligența artificială (AI)
Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale inteligenței artificiale (AI) în producție este capacitatea sa de a analiza cantități mari de date în timp real. Cu dispozitivele și senzorii Industrial Internet of Things (IIoT) care colectează date de la mașini, echipamente și linii de producție, algoritmii AI pot procesa și analiza rapid datele pentru a identifica modele și tendințe, ajutând producătorii să înțeleagă cum funcționează procesele de producție.
Companiile pot folosi, de asemenea, AI pentru a identifica anomaliile și defectele echipamentelor.
În plus, inteligența artificială poate ajuta producătorii să implementeze sisteme și procese de întreținere predictivă, să eficientizeze managementul lanțului de aprovizionare și să identifice și să abordeze în mod proactiv pericolele la locul de muncă.
Imprimare 3D
Imprimarea 3D, cunoscută și sub numele de fabricație aditivă, este o tehnologie în creștere rapidă care a schimbat modul în care companiile proiectează, prototipează și fabrică produse. În fabricile inteligente, imprimarea 3D este un instrument popular pentru a produce rapid și precis piese și componente complexe.
Procesele tradiționale de fabricație pot fi limitate de complexitatea geometriei piesei unui prototip și pot necesita mai mulți pași și operațiuni pentru a produce. Cu imprimarea 3D, se pot produce geometrii complexe într-un singur pas, reducând timpul și costurile de producție.