În 1953, Autoritatea pentru Investiții din Kuweit a devenit primul fond suveran din lume, conceput pentru a gestiona excesul de bogăție petrolieră a țării. De atunci, s-au lansat numeroase fonduri, primele 100 la nivel global deținând active de 13,7 trilioane de dolari.

Fondurile suverane sunt fonduri mari de bani administrate de guverne ale unor țări bogate în resurse, cum ar fi Arabia Saudită și Kuweit. De asemenea, pot avea rezerve mari de valută (China și Singapore), potrivit Visualapitalist.

Acest site prezintă cele mai mari fonduri suverane din lume, pe baza datelor furnizate de Institutul Fondului Suveran.

Top 10 fonduri suverane, în funcție de active

Iată cele mai mari fonduri suverane, care gestionează peste 9,6 trilioane de dolari în active combinate:

Norvegia, cel mai mai fond suveran din lume

Norvegia este cea mai mare fond suveran la nivel global, datorită producției sale uriașe de petrol și gaze din Marea Nordului, care generează 10% din PIB-ul țării.

În 2024, fondul a obținut un profit record de 222 de miliarde de dolari, alimentat de câștiguri puternice în sectorul tehnologic. Cea mai valoroasă participaţie într-o companie a Fondului este cea deţinută la Microsoft, unde are acţiuni în valoare de 453,8 miliarde de coroane norvegiene, urmată de participaţia deţinută la Apple, de 390,8 miliarde de coroane norvegiene, şi NVIDIA, de 377 miliarde de coroane norvegiene.

China ocupă locurile 2 și 3 cu fonduri suverane de 2,4 trilioane dolari

Urmează cele mai mari două fonduri ale Chinei, care dețin active de 2,4 trilioane de dolari. Aceste fonduri joacă un rol-cheie în finanțarea Belt and Road Initiative și a altor industrii strategice. Prin aceste fonduri, miliarde de euro au fost investite în căi ferate, energie verde și proiecte miniere în Africa. Investițiile chineze în regiune sunt de 2,5 ori mai mari decât al națiunilor occidentale la un loc.

Pe locul 4 se află Emiratele Arabe Unite, iar pe locul cinci se află fondul de investiții publice al Arabiei Saudite, cu active de 925 de miliarde de dolari. În ultimul deceniu, a avut o participație de 3,5 miliarde de dolari la Uber, plus investiții în Nintendo și Aeroportul Heathrow. În 2025, fondul intenționează să investească 1 miliard de dolari în serviciul de streaming sportiv DAZN.

Pe 6 se află fondul suveran din Arabia Saudită (925 miliarde), urmat de cel din Singapore (800 de miliarde).

Locul 8 este deținut de Indonezia cu un fond suveran de 600 de miliarde. Top 10 este completat de Qatar, cu un fond de investiții de 526 miliarde și de Hong Kong cu un fond de investiții de 514 miliarde.

Primul fond suveran al Americii

La începutul lunii februarie, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru înființarea unui fond suveran american, deși sursa acestor fonduri rămâne neclară.

De obicei, aceste fonduri sunt finanțate prin excedente bugetare, dar SUA se confruntă cu un deficit de 1,8 trilioane de dolari. Este al cincilea an consecutiv în care deficitul a depășit 1 trilion de dolari. În timp ce Donald Trump a sugerat că fondul poate fi folosit pentru a cumpăra TikTok pentru a I se permite să continue să opereze în SUA, fondul nu va fi lansat timp de încă un an.