Potrivit calculelor statului român și ale RMGC, producția anuală medie de aur de la Roşia Montană va fi de 15 tone, vârful urmând să fie atins în cel de-al treilea an de activitate, pentru care este estimată o producție de aproape 20 de tone.

Citiţi şi: EXPLOATAREA Aurului, de la metoda lânii de oaie la tehnologiile moderne

1. Grasberg (Indonezia)
Cea mai mare mină de aur din lume este deținută de corporația americană Freeport. Statul are un pachet de sub 10% din acțiuni. Cu 20.000 de angajați, producția anuală a minei este de 40,8 tone de aur.

2. Cortez (SUA)
Exploatată de cel mai mare producător de aur din lume, Barrick Gold, mina funcționează de peste 150 de ani. Cortez a ajuns astăzi la o producție anuală de 40,2 tone.

3. Yanacocha (Peru)
Mina Yanacocha, până recent cea de-a doua ca mărime din lume, a produs acum doi ani 36,6 tone de aur. Proprietarii săi (Newmont Corporation, Banca Mondială și o companie privată locală, Buenaventura) au extras metale în valoare de peste șapte miliarde de dolari.

4. Goldstrike (SUA)
Cea mai mare mină de aur din America de Nord este deținută tot de Barrick Gold, produce circa 32 de tone de aur pe an și este considerată una dintre cele mai moderne capacități de exploatare din lume.

5. Veladero (Argentina)
Tot Barrick Gold deține și această mină sud-americană. Producția anuală este de 28 de tone de aur. Potrivit ultimelor prospecțiuni, aici există rezerve de cel puțin 300 de tone.

6. Vaal River (Africa de Sud)
Anglo­gold Ashanti, companie sud-africană, a dat lovitura cu această mină. Producţia anuală medie este de 23,5 tone.

7. West Wits (Africa de Sud)
Întinsă pe 4.200 de hectare, este una dintre puținele mine de aur care utilizează exclusiv extracția subterană. Producția de aur în 2011- 22,4 tone.

8. Lagunas Norte (Peru)
Cu o producție anuală de peste 21 de tone, Lagunas este cea de-a patra cea mai profitabilă mină aparținând Barrick Gold.

9. Kalgoorlie (Australia)
Cei doi giganți minieri canadieni, Barrick și Newmont, își împart profiturile obținute din cea mai mare mină australiană. În ultimul an, la Kalgoorlie au fost extrase 24 de tone de aur.

10. Boddington (Australia)
Este una dintre cele mai noi mine din lume. Boddington a început să funcționeze în 2009, după ce operatorul Newmont a anunțat descoperirea unor rezerve de 560 de tone de aur. Producția anuală medie a fost de 21 de tone de aur.