Chiar dacă mare parte din anxietatea și teama unui zbor cu avionul se risipesc când roțile aeronavei ating solul, unele aeroporturi pot fi mai periculoase decât zborul în sine.

Ce anume face un aeroport ”periculos”

Altitudini mari – atmosfera joacă un rol important în modul în care avioanele aterizează și decolează. Dacă altitudinea este mare, avioanele experimentează o creștere a vitezei de aterizare, crescând distanța de rulare a avionului în timpul aterizării.

Condiții de vânt – De la vânturi încrucișate până la vânturi puternice, multe obstacole pot provoca o călătorie accidentată cu avionul. deși turbulențele sunt un eveniment natural în timpul zborurilor, vântul poate afecta semnificativ decolarea și aterizarea unui avion.

Lungimea pistei – O gamă adecvată pentru lungimea pistei se află între 1800-2400 de metri, dar o locație la altitudine mai mare necesită mai mult spațiu pe pistă. Dimensiunea aeronavei joacă, de asemenea, un rol, deoarece un avion mai mare are nevoie de mai mult spațiu pentru aterizare decât avioanele mai mici.

Locația pistei – Un aeroport are nevoie de o distanță mai mare de obstacolele terestre, pentru a se asigura că avioanele aterizează în siguranță, fără obstacole externe. Există, totuși, multe aeroporturi pe această listă care nu respectă aceste linii directoare. De la plaje cu nisip la orașe din apropiere, locațiile pistelor pot fi dificil de controlat dacă sunt situate pe un teritoriu neobișnuit.

Tulburări politice/sociale – Există o serie de efecte negative pe care instabilitatea unei țări le poate avea asupra situației economice și sociale, inclusiv daune aduse aeroporturilor. De la atacuri aeriene până la proteste violente, aceste evenimente ar putea întârzia zborurile, ca măsură de siguranță pentru turiști și călători.

Top 10 cele mai periculoase aeroporturi din lume, potrivit Theboutiqueadventurer.

1. Aeroportul Internațional Kansai (Japonia)

Aeroportul Internațional Kansai are o varietate de factori de mediu care pot fi periculoși. De la cutremure până la apropierea sa de nivelul mării, acest aeroport poate duce la întârzieri ale zborurilor când au loc dezastre naturale.

În 2018, acest aeroport a trebuit să se închidă timp de zece zile din cauza inundațiilor provocate de Taifunul Jedi. Mii de călători au fost prinși în incinta aeroportului când un avion afectat de taifun s-a prăbușit pe podul care leagă aeroportul de Osaka.

2. Aeroportul Internațional Barra (Scoția)

Rapoartele meteo și starea plajei trebuie monitorizate în mod constant pentru a se asigura că avioanele aterizează în siguranță. Asta face ca aeroportul să fie obligat să anuleze un număr mare de zboruri în fiecare an, deoarece vânturile puternice și o pistă acoperită de apă nu sunt condiții ideale pentru a ateriza.

3. Aeroportul Internațional Wellington (Noua Zeelandă)

Cu o pistă destul de scurtă (între 1828-2012 metri) și condiții de vânt puternic, aterizarea avioanelor pe acest aeroport este o misiune provocatoare. Fiind unul dintre orașele cu cele mai puternice rafale de vând din lume, acest aerodrom din Noua Zeelandă nu este pentru cei slabi de înger din cauza turbulențelor în timpul zborurilor și aterizărilor accidentate.

4. Aeroportul Internațional Princess Juliana (Saint Martin)

Aeroportul Internațional Princess Juliana nu poate fi evitat atunci când vizitați această insulă superbă. Cu toate acestea, pista este un spațiu destul de îngust pentru ca avioanele să aterizeze, îngreunând munca piloților.

Saint Martin este situată pe centura uraganelor. În 2017, uraganul Irma a provocat pagube mari acoperișului aeroportului.

5. Aeroportul Lukla (Nepal)

Amplasat lângă munteler Everest, Aeroportul Lukla este o clădire mică, situată lângă tabăra de bază a celui mai înalt munte din lume. Aeroportul a emis diverse cerințe pentru piloți, printre care munca în condiții similare, cu risc ridicat, timp de un an în Nepal și finalizarea a 1000 de ore de zbor, cu decolare și aterizare, pe pistă scurtă. În general, este considerat unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume.

6. Aeroportul Paro (Bhutan)

Se spune că există doar câțiva piloți din lume care sunt calificați și certificați să aterizeze pe Aeroportul Paro. Acesta este unul dintre aeroporturile pe care aterizarea este cea mai dificilă din lume. Fără radar de supraveghere a aeroportului pentru ghidare și o cădere rapidă de 45 de grade înainte de a ateriza avionul pe pistă, cu siguranță puteți mulțumi pilotului după acest zbor înspăimântător.

7. Aeroportul Santos Dumont (Brazilia)

Santos Dumont este al doilea cel mai mare aeroport din Rio de Janeiro, Brazilia și este înconjurat de ape albastre fascinante. Deși ar putea fi o priveliște minunată pentru a zbura, pista este foarte scurtă pentru aterizare.

8. McMurdo Station (Antarctica)

Un aeroport inaccesibil oamenilor obișnuiți, McMurdo Station este un spațiu de aterizare destinat persoanelor care lucrează la unitățile de cercetare din Antarctica. Vremea extremă poate provoca condiții mai mult decât nefavorabile pentru avioane.

9. Aeroportul Svalbard (Norvegia)

O altă zonă de zbor de pe lista celor mai periculoase aeroporturi din lume este Aeroportul Svalbard, acoperit de zăpadă. De altfel, este și locul celei mai mari tragedii aviatice din istoria Norvegiei, în 1996, în care au pierit 140 de oameni.

10. Aeroportul Gustaf III (Caraibe)

Greu de imaginat că poți întâmpina probleme de zbor și aterizare într-o zonă atât de idilică. Pista de aterizare este relativ mică (puțin peste 640 de metri) și se oprește chiar înainte de apele turcoaz ale Mării Caraibilor.