Top 10 cele mai poluate țări din lume
Top 10 cele mai poluate țări din lume. Poluarea nu este ceva la care te gândești când călătorești în altă țară? Dar ce faci dacă destinația de vacanță este una dintre cele mai poluate țări din lume? Când spui „poluare”, probabil că te gândești la gunoaiele de pe străzi și smogul care acoperă orașele. Ceea ce mulți călători nu iau în considerare este efectul activităților de zi cu zi în aceste regiuni care duc la o calitate slabă a aerului.
Cum sunt determinate cele mai poluate țări din lume
Potrivit Institutului de Politică Energetică de la Universitatea din Chicago, majoritatea oamenilor respiră aer contaminat. Și mai șocant este că se pare că acest lucru reduce cu aproximativ doi ani din speranța de viață globală. Deși poluarea generală a scăzut la nivel mondial pe fondul „războiului împotriva poluării” al Chinei, poluarea aerului rămâne o problemă de sănătate globală, scrie Theboutiqueadventurer.
Când se evaluează cele mai poluate țări din lume, sunt luați în considerare mai mulți factori: nivelurile de dioxid de azot (NO2), particule (PM10) și particule fine (PM2,5). Pentru acest articol, sunt analizate nivelurile medii de concentrație de PM2,5 din 2022.
Particulele fine (PM2,5) sunt considerate mai periculoase decât particulele (PM10). În plus, datele privind nivelurile globale de dioxid de azot (NO2) per țară sunt mai puțin disponibile decât datele PM2,5. Particulele fine din țările cele mai poluate enumerate mai jos sunt comparate cu cele mai recent Ghid Global pentru Calitatea Aerului (AQG) al OMS. Ele sunt exprimate ca procent.
De ce PM2.5 sunt mai periculoase decât PM10
Sursele de particule fine includ emisiile de la mașini, camioane, sobe cu lemne, șantiere și instalații industriale. PM2.5 sunt mai periculoase decât PM10 pentru că pot ajunge în sistemul respirator, inclusiv în plămâni. Uneori, particulele fine chiar pot ajunge în sânge.
Probleme grave de sănătate cauzate de aceste particule
Expunerea la PM2,5 poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi bronșita acută și cronică. Expunerea pe termen lung la particule fine a fost legată de moartea prematură. Acest lucru este mai pronunțat la cei cu boli cardiace sau pulmonare cronice.
Multe dintre destinațiile turistice de top din lume au unele dintre cele mai grave niveluri de poluare, iar turismul poate contribui foarte mult.
1. Ciad
Nivele de PM2,5: 89,7 µg/m3 (598% peste standardul de siguranță al OMS)
Situat în nordul Africii Centrale, Ciad este o țară care se mândrește cu peisaje uimitoare și o populație diversă. Din păcate, țara este considerată cea mai poluată țară din lume. Pe lângă faptul că este o economie dependentă de sectorul agricol, țara beneficiază și de câștiguri în sectorul petrolului.
Majoritatea veniturilor din export ale Ciadului provin din exportul de țiței, care este produs de o cantitate semnificativă de activitate industrială. Acest lucru, plus emisiile de la vehicule și arderea nereglementată a deșeurilor, eliberează poluanți PM2,5 în aer. Factorii socio-economici, cum ar fi sărăcia și lipsa accesului la surse de energie curată, contribuie la clasarea țării drept cea mai poluată din lume.
2. Irak
Nivele de PM2,5: 71,9 µg/m3 (473% peste standardul de siguranță al OMS)
Irakul este cunoscut ca „Leagănul civilizației?” Extracția și producția de petrol contribuie în mod semnificativ la economia Irakului. Sectorul de petrol și gaze al națiunii eliberează carbon negru în aer. Rezultatul? Bolile respiratorii precum bronșita și pneumonia îi afectează pe cei expuși la poluarea aerului.
Alți factori care contribuie la această preocupare de mediu includ neurotoxicele și metalele grele în urma războaielor din Golf și din Irak. Emisiile de la vehiculele și generatoarele mai vechi au ca rezultat calitatea proastă a aerului din Irak.
3. Pakistan
Nivele de PM2,5: 70,9 µg/m3 (473% peste standardul de siguranță al OMS)
Nivelurile de PM2,5 din Pakistan sunt aproape 500% din Ghidurile OMS privind calitatea aerului. Țara are niveluri ridicate de poluare a aerului, datorită smogului cauzat de traficul imens și industrializare. Pakistan se luptă și cu factorii socio-economici care contribuie la calitatea slabă a aerului.
4. Bahrain
Nivele de PM2,5: 66,6 µg/m3 (444% peste standardul de siguranță al OMS)
Situat în Golful Persic, Regatul Bahrain este una dintre țările producătoare de petrol. Țara se confruntă în continuare cu poluarea aerului legată de activitățile industriale.
Bahrain are o calitate slabă a aerului. Acest lucru se datorează parțial poluării industriale cauzate de producția și rafinarea petrolului. Peste 60% din veniturile din export ale Regatului provin din această activitate economică.
5. Bangladesh
Nivele de PM2,5: 65,8 µg/m3 (439% peste standardul de siguranță al OMS)
Odată cu creșterea economică și creșterea populației, Bangladesh se confruntă cu preocupări de mediu similare cu ale țărilor populate. Tot mai mulți oameni conduc mașini vechi, care emit particule în aer. În plus, praful din activitățile de construcții și drumurile neasfaltate contribuie în mare parte la calitatea slabă a aerului.
Alte cauze ale poluării aerului includ activitățile industriale (de exemplu, minerit și producție) și arderea biomasei. În cele din urmă, cuptoarele de cărămidă, o formă învechită de fabricare a cărămizilor, contribuie în mod semnificativ la poluarea aerului în Bangladesh.
6. Burkina Faso
Burkina Faso, țară din Africa de Vest, este una dintre cele mai poluate țări din Africa și din lume. Vehiculele vechi, în stare proastă și care folosesc combustibili murdari, eliberează poluanți atmosferici și emisii nocive.
7. Kuweit
Nivele de PM2,5: 55,8 µg/m3 (372% peste standardul de siguranță al OMS)
Kuweit este una dintre cele mai bogate națiuni din lume și, ca și țările vecine, își datorează cea mai mare parte a prosperității petrolului. Națiunea din Orientul Mijlociu controlează aproximativ 6% din rezervele de petrol ale lumii. În plus, peste 50% din PIB-ul său provine din petrol și gaze.
Economia bazată pe petrol se luptă cu calitatea proastă a aerului, cauzată de arderea combustibililor fosili în industria petrolului. Un alt factor care contribuie la poluarea aerului sunt emisiile vehiculelor. Datorită locației geografice, Kuweit se confruntă și cu furtuni de praf. Acest fenomen natural ridică tone de nisip și praf în aer.
8. India
Nivele de PM2,5: 53,3 µg/m3 (356% peste standardul de siguranță al OMS)
Praful, combustibilii murdari, biomasa și arderea deșeurilor sunt cei mai importanți contribuitori la poluarea aerului din această națiune vibrantă. Aproximativ 100 de milioane de gospodării indiene folosesc combustibil făcut din bălegar uscat, lemn și fân, care eliberează fum și particule, poluând aerul.
De asemenea, utilizarea combustibilului amestecat cu ingrediente inferioare emite poluanți atmosferici. Congestionarea traficului și praful din New Delhi, în timpul sezonului uscat, favorizează calitatea proastă a aerului din India. Poluarea aerului cu PM2,5 scurtează speranța de viață în India cu aproximativ cinci ani.
9. Egiptul
Nivele de PM2,5: 46,5 µg/m3 (310% peste standardul de siguranță al OMS)
Egiptul și-a câștigat locul 9 printre cele mai poluate țări din lume datorită arderii deșeurilor, transportului și activităților industriale. Centralele electrice din națiunea nord-africană folosesc cărbune pentru a furniza energie, ducând la emisii mari. La această preocupare se adaugă utilizarea generatoarelor diesel ca sursă alternativă de energie. Aceste substanțe conțin substanțe care cauzează cancer.
10. Tadjikistan
Nivele de PM2,5: 46 µg/m3 (307% peste standardul de siguranță al OMS)
Această țară mai puțin cunoscută din Asia Centrală are poluare ridicată, cauzată în principal de activitățile industriale și miniere. Cea mai mare parte a energiei electrice din Tadjikistan este produsă de hidroenergie, iar națiunea se bazează în continuare pe arderea combustibililor fosili. Utilizarea cărbunelui (6.000 de tone pe zi) eliberează poluanți și particule în atmosferă. În topul celor mai poluate țări din lume se află și Emiratele Arabe Unite, Sudan, Rwanda, Qatar, Arabia Saudită, Nepal și Uganda.